Világrekordot döntött a magyar fotóművész képe, amelyet most Pozsonyban is megtekinthetnek - FOTÓKKAL

2021. június 15., 12:38
Radi Anita

Kerekes István fotóművész Yelena című képe összesen 612 díjat nyert el, ami világrekordnak minősül. A kép, amely történelmet írt a fotózásban, egy erdélyi kislány mosolyát örökíti meg. A kivételes alkotás most Pozsonyban is megtekinthető.

kerekes14_player
Fotó: player.hu
A kép, amely történelmet írt a fotózásban, egy erdélyi kislány mosolyát örökíti meg. A portré előtt Kerekes István fotóművész.

A Több mint szomszéd - Magyar Kulturális Hét első programjai között Kerekes István Életmesék fotószemmel című kiállítását tekinthették meg az érdeklődők a Magyar Kulturális Intézet épületében Pozsonyban.

Kerekes István nemzetközileg ismert magyar fotóművész pozsonyi kiállítását Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a magyar fotográfia világhíres, és számos neves fotóst adott a világnak, akiknek neveit mindenhol ismerik.

kerekes11_ra
Kerekes István: Az ásító.

Kerekes munkásságát Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) elnöke méltatta. Felidézte, hogy néhány éve Kerekes Istvánról azt írta, hogy ha angolszász területen születik, él és alkot már világhírű lenne. Azóta kiemelkedő fotográfiai tevékenységére a hazai és a külföldi fotós társadalom és a sajtó is felfigyelt. A versenyfotográfiában nyújtott teljesítménye után tehát kijelenthető, hogy a világhír elérte őt. Képeit már több mint négyezerszer állították ki, több mint 60 országban.

Mi az a tudás, kreativitás, látásmód, ami ezekhez a sikerekhez vezetett? Talán a fotós technikai tudása? Horváth Imre szerint aligha. Kerekes István ugyanis igen gyakran automata módban használja fényképezőgépét, nem bonyolódik bele a különböző extrém technikai megoldásokba, nincs tele a fotóstáskája optikák tucatjával, vakut szinte soha, állványt pedig csak elvétve használ.

kerekes9_ra
Kerekes munkásságát Horváth Imre, a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (MAFOSZ) elnöke méltatta.

Kerekes képeire szintén nem jellemzőek az előre megtervezett grafikai elrendezések, vagy kompozíciók, mivel nehéz lenne előre kimódolni, hogyan fog viselkedni egy máramarosi kislány, egy vietnámi család, vagy három cigány vajda.

De akkor mégis mi a titka? Horváth Imre szerint nem a fotóstudás, és nem is a technikai bravúrok, hanem Kerekes István személyisége a titok. Az a kapcsolatteremtő képesség, amely megnyitja egy szégyenlős kislány, egy roma lagzi résztvevőinek, esetleg egy templomban imádkozó öregasszonynak a lelkét. Ezek a lélekdarabkák jelennek meg alkotásain. Fényképein a szemek megszólítanak és mesélnek életükről.  

kerekes2_ra
Kerekes István: Yelena.

Kerekes István legismertebb és legeredményesebb fényképe Yelena című alkotása, amelyen egy máramarosi kislányt örökített meg. Ebben nem csak a pillanat szépsége, a kislány szomorkás de egyben reményt keltő mosolya van benne, de egyben egy varázslat is, amely megragadja a néző lelkét, aki nem tudja elfelejteni a képet. Kerekes István Yelenája eddig 6 kontinensen, 57 országban, 612 díjat ért el, ami világrekordnak számít.

Kerekes számos nemzetközi díjat nyert el

Kerekes István 2012-ben vehette át első magyar fotósként a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (Fédération Internationale de l'Art Photographique) akkor elnyerhető legmagasabb kitüntetését - a FIAP Kiváló Művésze platina diplomáját. Akkor a világon csupán harminckilencen rendelkeztek ilyen címmel, Kerekes volt a legfiatalabb közöttük.

kerekes8_ra
Kerekes István fotóművész a pozsonyi kiállításon.

Azóta újabb három szintet lépett feljebb és megkapta a Nemzeti Fotóművész Szövetség (FIAP) egy-, majd két-, és 2018-ban elnyerte a FIAP jelenlegi legmagasabb – az Excellence FIAP/Diamonds, a Kiváló Művész gyémánt hármas fokozatot. 2018 augusztusában tevékenysége elismeréseképpen Magyar Arany Érdemkereszt állami kitüntetésben részesült.

kerekes4_ra
Kerekes István: Marisa.

Kerekes István az első magyar fotóművész, aki idén márciusban átlépte a fotópályázatokon elnyerhető díjak számának háromezres határát, amiből közel hétszáz aranyérem. Ez a magyar fotográfia történetében abszolút rekord.

Ugyancsak ő az első magyar fotográfus, akinek sikerült a világ három legtöbb Best Author díjjal rendelkező fotósai közé kerülnie 68 díjjal. Romain Nero, a FIAP versenyek védnökségéért felelőse is gratulált Kerekes Istvánnak, aki 2020-ban a FIAP legjobb fotósai Best of the best ranglistán harmadik helyezést ért el. 

kerekes5_ra

Kerekes István (1977) az erdélyi Marosvásárhelyen született. Egyetemista évek alatt vált igazán szenvedélyévé a fotográfia. Kezdetben természetfotózással foglalkozott, majd később érdeklődése kiszélesedett, és ma fő fotótémái a szociofotó és a portré. Jelenleg a legtöbb díjjal rendelkező magyar fotóművésznek számít.

További képek a kiállításmegnyitóról:

kerekes12_ra
kerekes13_ra
Kerekes István: Cristina.
kerekes1_ra
Kerekes István fotóművész pozsonyi kiállítását Pető Tibor, Magyarország pozsonyi nagykövete nyitotta meg.
kerekes6_ra
kerekes7_ra
Kerekes István: Élet a sárban.
kerekes3_ra
A kiállításmegnyitón Lakatos Lili népdalénekes közreműködött, aki zoboraljai és kalotaszegi dalokat énekelt el.
kerekes10_ra
Kerekes István: A bárány.

 

 

Kövesse facebook oldalunkat is!