2023. március 11., 09:48

Viharos szélre és lavinaveszélyre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az egyre inkább megerősödő szél miatt szinte az ország egész területére viharriasztás van érvényben. Nyugaton, a Magas-, az Alacsony-Tátrában és a Nagy-Fátrában másod-, Kassa megye kivételével Szlovákia többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki szombatra a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet.

2023-03-11 viharos szél Alsószeli
Fotó: Facebook / Nagyszombati Kerület Útinform

Az országba nyugat felől betörő hidegfront viharos, 45-70 km/h-s széllel érkezik,

időnként akár 90 km/h-s széllökésekkel kísérve.

Szlovákia hegytetőin általánosságban 90-105 km/h-s szél várható,

ám széllökések idején még a 135-160 kilométeres óránkénti sebességet is túllépheti - írja a meteorológiai szolgálat szombati előrejelzésében. Keleten ugyanakkor jóval enyhébb a légmozgás, bár napközben ott is várható a szél felerősödése.

Az ötös skálából hármas erősségű lavinaveszély is fenyeget a hegyekben, a Magas-, és az Alacsony-Tátrában.

A hegyimentő szolgálat úgy ítéli meg, hogy a veszély a nap folyamán még nőhet a megerősödő szélnek köszönhetően. A legnagyobb problémát a szél által hordott hó jelenti, mivel az a megkeményedett, labilis havas felszínre rakodva könnyen elszabadulhat, spontán lavinát kiváltva. A lavinahelyzet a nap során valószínűleg még tovább romolhat, az egyre erősebb szélnek és a havazásnak köszönhetően - figyelmeztetett a lavina-megelőzési központ szóvivője, Pavel Beťko.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.