2020. július 19., 12:16

Vidám délután Bajtán

Vártak kicsit-nagyot, aput, anyut, nagyiékat a Kisgombos Népi Játszóház mestereivel való kézműveskedésre és a Kuttyomfitty Társulat Három az igazság című előadására.

Médialapozó

A rendezvény szervezője a helyi Csemadok volt. Sztruhár Izrael Diána elnök tájékoztatott, ebben az évben sikerült a Kultminortól támogatást elnyerniük kézműves foglalkozásokra és előadásokra.

bajta-3-copy.jpg
Sztruhár Izrael Diána a bajtai Csemadok elnöke
Mindenki nagyon várta már, hogy néhány hónapos kihagyás után végre újra összegyűljünk. Azért is különleges ez a találkozás, mert abban a kultúrházban tartjuk, amely másfél évig felújítás alatt állt. Szinte ez az első rendezvény ebben a padlótól a mennyezetig megújult épületben, előttünk csak egy lakodalmat tartottak itt. Sokan eljöttek vagyunk úgy 60-70-en, nem csak helyből, de a környékbeli településekről is”

– sorolta az elnöknő.

A Kisgombos foglalkoztatói Horváth Ági és Moravcsík Judit nemezeltek a gyerekekkel, megtanították nekik a szalvétatechnikát, minden gyerek nemezelt virággal, képpel, nyaklánccal távozott.

bajta

Ági elmondta, az idén először tartottak foglalkozást és éppen itt Bajtán, csupaszív, jókedvű gyerekeknek.

Külön öröm számunkra, hogy a felnőttek is csatlakoztak és ugyanolyan lelkesedéssel vetették bele magukat a játékos alkotás világába, mint csemetéik”

– konstatálta elégedetten a kézműves mester. A Kisgombos következő rendezvénye augusztus elején a nánai nyári tábor lesz, ami már meg is telt, annyira értékes és érdekes programmal várják a résztvevőket.

Sztruhár Izrael Diánától még megtudtuk, a Csemadok berkeiben a továbbiakban kisebb, családias programokat terveznek, hiszen nem tudni, hogyan alakul a járvány második hulláma. A közeljövőben lesz egy túrával egybekötött kézműves foglalkozás, melynek keretén belül a gyerekek megismerhetik a gyógynövényeket. Bejárják a falu határát, az erdőszélet, gyűjtik a növényeket, melyekből aztán lenyomatokat, gyógynövényes párnákat és miegymást készítenek.

Októberben megemlékeznek majd a falu híres kántortanítójáról Drozdy Győzőről, születésének 135. évfordulóján. Ezeken kívül lesz még filmvetítés és karácsonyi műsort is terveznek.

Sok kis településsel ellentétben Bajta nem egy elöregedő falu. A kétezres évek elején épült három bérháznak köszönhetően sok fiatal itthon tudott maradni és több az olyan régi ház is, amit fiatalok újítanak fel. Munkahely is akad, hiszen közel a dorogi ipari park és Budapest sincs túl messze. Vannak fiataljaink, akiket iskola nem lévén össze kell tartani, többek között az általunk szervezett rendezvényekkel is”

– fogalmazott a Csemadok elnöke.

bajta-3-copy.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.