2021. június 22., 18:47

Vezetett séták keretében fedezhetik fel az érdeklődők a betléri kastély parkját

A betléri kastélymúzeum vezetett sétákat szervez a kastélyparkba a Nyitott parkok és kertek hétvégéje alkalmából. A látogatók a program keretében a park múltja, aktuális állapota, szobrai és építményei mellett az itt élő különleges fafajtákat is megismerhetik. A TASR hírügynökséget Judita Krajčiová, Szlovák Nemzeti Múzeum alá tartozó betléri múzeum munkatársa tájékoztatta kedden.

2021-05-15_Betlér_Andrássy-kastély_Múzeumok éjszakája 2021
Fotó: Fábián Gergely

A betléri kastélyt övező angolkert kiterjedése 57 hektár. Az egykori uradalomhoz több kisebb kerti épület, szobor, volt gazdasági épület, lakóház tartozik.

A jól ismert, közkedvelt helyek mellett található a parkban jó pár olyan zegzug is, melyeket a látogatók kevésbé ismernek. Úgy döntöttünk, hogy a Nyitott parkok és kertek hétvégéje keretében az ún. Bosnyák házat mutatjuk be az érdeklődőknek. I. Andrássy Manó gróf itt állította ki az egzotikus vadásztrófeáit a 19. században

- fejtette ki Krajčiová.

A látogatók a nyári hónapokban piknikezhetnek is a kastélyparkban. A múzeumtól plédeket, piknikkosarakat és sporteszközöket is lehet kölcsönözni.

Az Andrássyak, ahogy más nemesi családok tagjai is, szívesen töltötték a nyári napokat a vidéki kúriákban

- magyarázta Krajčiová, hozzátéve:

a piknikeknek köszönhetően a látogatók éppoly kellemesen tölthetik el az időt a parkban, mint egykor a magyar arisztokrácia tagjai.

A betléri kastélypark nemzeti kulturális műemlék, emellett szerepel a művészi és kulturális szempontból értékes történelmi parkokat és kerteket tartalmazó globális listán is.

A tárlatvezetésekre szombaton (június 26.) 11 és 15 órától, valamint vasárnap (június 27.) 11 és 15 órától kerül sor.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!