2019. január 17., 17:25

Sárosfa: a laboreredmények semmiféle káros anyagot nem mutattak ki

Veszélyes anyag szivárog Sárosfánál, a Markíza információi szerint többen elájultak, és az orrukból vér szivárog.

sarosfa-r7--1.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Érswk Árpád FB oldala

Többen elvesztették az eszméletüket, orrvérzést is kiváltott a mérgezés, a helyszínen mentőegységek látják el a mérgezéses eseteket.

A HNonline információi alapján Sárosfán jelenleg is folyik a helyszíni mentés, ahol veszélyes anyag szivárgását észlelték. Három pácienst kezelnek. A mérgezettek számáról eltérőek az információk, nyolc és tizenhat között számolnak be a különböző hírforrások.

A Sárosfa melletti területet veszélyes övezetté nyilvánították. Először négyen kezdtek el rosszullétre panaszkodni, majd számuk megemelkedett tizenhatra. Nyolc embert elláttak és kórházba szállítottak”

– magyarázta Júlia Kedrová, a Nagyszombati Kerületi Tűzoltó- és Mentőszolgálat (HaZZ) szóvivője. 

Fotó:  Érswk Árpád FB oldala

A Markíza televízió szerint az érintettek elvesztették az eszméletüket, és elkezdett dőlni az orrukból a vér. A tudósítás alapján a súlyos mérgezés az R7-es autópálya építési területén történt. A Nový čas napilap információi szerint Nagyszombatból, Pozsonyból és Somorjáról 11 tűzoltó is részt vesz a mentésben a szükséges felszereléssel.

A helyszínre várják a vegyvédelmi szakértőket és magát Érsek Árpád minisztert is.

A területet lezárták és próbálják felmérni a helyzetet. Az építési terület nem közvetlenül a faluban van, hanem attól  pár száz méterrel északra Nagylég irányában.

A legszomorúbb az, hogy még mindig nem tudják, miféle veszélyes anyag szabadult el.

Az Új Szó helyszíni tudósítója szerint Érsek Árpád miniszter a helyszínre érkezve a következőket nyilatkozta:

Fél órája itt vagyok és jól érzem magam, ha valami káros anyag lenne a levegőben, akkor már feldobtuk volna a talpunkat. A szakemberek elvégzik a szükséges méréseket, úton van a nyitrai speciális polgári védelmi laboratórium egysége, ez rutineljárás.
Fotó:  Markíza TV
FRISSÍTÉS 4. - 20:15
Nem sokkal ezelőtt jöttek meg a laboreredmények Nyitráról Sárosfára, amelyek szerint a faluban tiszta a levegő, semmiféle káros anyagot nem mutattak ki a vizsgálatok
 
- mondta Földváry Terézia polgármester. Csak az építkezésen lettek rosszul az emberek, a faluban senki, pedig kint voltak az utcákon. 
FRISSÍTÉS 3. - 20:08
A sárosfai szivárgással kapcsolatban Érsek Árpád is megosztotta gondolatait a közösségi hálón.

Az első lépésben így írt:  
Jelenleg a helyszínen tartózkodom. A vegyvédelmi mérések folyamatban vannak. Ha emberéletekről is szó van nem lehetünk eléggé elővigyázatosak. Bízom benne, hogy minden rendben lesz, továbbra is tájékoztatni fogom Önöket.
Majd így folytatta:
Szerencsére a mérések alapján nincs veszélyes anyag az adott területen. Úgy tűnik, téves riasztásról van szó. Mindenesetre továbbra is hangsúlyozom, ha emberéletekről van szó különösen körültekintően kell eljárnunk. A jó hír az, hogy a lakosság megnyugodhat, a mérések eredménye negatív.
Fotó:  Érswk Árpád FB oldala
FRISSÍTÉS 2. - 19:07

A legújabb értesülések szerint tizenkét embert szállítanak kórházba. Most határozzák meg miképp, és milyen sorrendben fog történni az elszállításuk.

Azt a 12 dolgozót szállítják el, akik a veszélyes anyag szivárgásakor a helyszínen tartózkodtak. A mentésben résztvevőknek is át kell esniük egy kivizsgáláson.

A mentőszolgálat szóvivője szerint mindenki az eszméleténél van, és senki sincs életveszélyben.

FRISSÍTÉS 1. - 18:44

A legfrissebb hírek alapján még mindig várják a polgári vegyvédelmi egység érkezését Nyitráról, amelytől azt remélik, hogy megállapítják, milyen anyag okozta a mérgezéseket. A szakemberek állítólag egy-másfél órán belül analizálni tudják a vegyi anyagot.

A D4R7 építője azt állítja, hogy semmi olyan munkát nem végeztek, amely mérgezést okozhatott volna.

Jelenleg a Sárosfa és Nagylég közötti összekötő útra építenek egy hidat, amely áthidalná a jövendőbeli autópályát. A hídelemen az átadás előtti végső munkálatokat végezték. Az építkezési vállalat szerint a munkavédelemmel megbízott kollégák éppen egy munkavédelmi ellenőrzést tartottak, és nem fedeztek fel semmilyen hiányosságot.

sarosfa-r7--1.jpg
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.