2021. október 17., 17:23

Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválja tizenegyedszer

A Csemadok Nógrádi Területi Választmánya társszervezőivel idén tizenegyedik alkalommal szervezte meg a Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválját Fülekpüspökiben. A rendezvény idén rendhagyó módon, csupán környékbeli fellépők közreműködésével zajlott.

Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválja
Fotó: Milan Alberti

A fesztivál célja a megzenésített versek népszerűsítése, valamint lehetőséget teremteni a műfajban dolgozó együttesek, szólisták országos bemutatkozására és szakmai fejlődésére. Fontos küldetése továbbá a kezdő, tehetséges és kreatív fiatal zenei előadók felkarolása, szakmai fejlődésük elősegítése, de a már befutott előadók felléptetése is.

A fesztivál kétévente, a Losonci járásban kerül megrendezésre. Eredményességéhez nagyban hozzájárulnak azok a tehetséges előadók, akik a Tompa Mihály Vers- és Prózamondó Verseny verséneklő kategóriájában sikeresen szerepelnek.

Az idei rendezvény központi szereplői Páko Mária és három csapata, a Mákvirágok, a Viharvirágok és a Pedagógussok voltak. Az elismert rimaszombati gitárművész, aki a napokban Pedagógus Életpálya Díjban részesült, portálunknak elmondta: a Pedagógussokk a legfrissebb csoportja, amelyet a nevéhez hűen lelkes pedagógusok alkotnak. A Covid előtt kezdte a tanításukat, majd egy kis szünet következett, de nem volt megállás, online formában folytatták a gyakorlást.

Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválja
Fotó:  Milan Alberti

„Rendkívül tehetségesek, nagy az akaraterejük, és engem ez nagyon motivál”- mondta el Marika, aki a versek megzenésítése kapcsán úgy nyilatkozott, fontos számára, hogy az adott költeménynek legyen üzenete és belső erővel rendelkezzen, amely őt arra készteti, hogy gitárt fogjon és megzenésítse.

Én erősen lokálpatrióta vagyok, nagyon szeretem Gömört. Szerintem csodálatos költőink vannak, akik kissé háttérbe szorulnak ezen a téren. Ezért számomra kiemelten fontos, hogy a felvidéki és a gömöri költőket népszerűsítsem a zene által”

- fűzte hozzá Páko Mária.

A programot a Zsapka Attila, Vadkerti Imre és Sipos Dávid trió egyórás koncertje zárta, akiket az est folyamán Szűts István, a Kormán billentyűse kísért. Előadásukban számos ismert megzenésített vers és dal hangzott el.

Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválja
Fotó:  Milan Alberti

Vadkerti Imre szerint a megzenésítés plusz töltetet ad a versnek, ezáltal a fiatalabb korosztály is befogadóbbá válik a költemények iránt.

„Hozzám is sokkal közelebb kerültek a versek a zene által. És ebben nagyon sokat köszönhetek Koltay Gergőnek, a Kormorán zenekar alapítójának, aki például Nagy László verset is megzenésített a saját szövegei mellett. Illetve Zsapka Attilának, aki megszerettette velem ezt a műfajt”- nyilatkozta, hozzátéve: szeretné, ha a verséneklés jobban előtérbe kerülne, hiszen csodálatos magyar versekkel büszkélkedhetünk.

A kiváló zenészekből álló együttes ezúttal is hatalmas sikert aratott. Megénekeltették a közönséget, és egy közösen elénekelt dallal zárták a műsort. A fesztivál az eddigiekhez hűen, kiváló hangulatban zajlott. A szervezők bíznak benne, hogy a műfaj még több követőre talál, hiszen az irodalom szeretete, a versek zenébe öntése a kultúra megtartásának egyik alapja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.