2021. február 15., 15:40

Ön tart az agresszív vírusmutánsoktól? Megkérdeztük olvasóinkat

Miközben egyre több koronavírus-mutáns létéről és hazai laboratóriumi kimutatásáról is értesülünk, felmerül a kérdés, hogy a súlyosabb tüneteket okozó, gyorsabban terjedő, agresszívebb válfajok felbukkanása miatt jobban aggódunk-e, mint azt korábban tettük. Ankétunk során a válaszok sokszínűségével szembesültünk.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Jenei Gabriella könyvtáros: „Sajnos, a férjem édesanyja nemrég belehalt a Covid-19 fertőzésbe. Az őt odahaza ápoló lánya pedig súlyos tünetekkel küszködött, de legalább túlélte a vírusfertőzést. Az utóbbi hetekben a baráti körömben is egyre többen szenvedtek a veszélyes fertőzés szövődményeitől, s a városunkban is már több Covid-os haláleset történt. Emiatt pártolom a járványügyi intézkedések betartását, sőt, úgy vélem, hogy akár további szigorításokra is szükség lenne. Például a bevásárlóközpontokban gyakran előfordul, hogy a pénztárnál sorakozók nem tartják be az előírt egymás közti védőtávolságot, mások a polcoknál csoportosulva cseverésznek, vagy a maszkjukat lehúzva köhécselnek. Mindezzel segítik a járvány továbbterjedését. Ha az egészségügyi dolgozók be merték oltatni magukat a Covid elleni vakcinával, akkor az remélhetőleg tényleg a pandémia elleni harc leghatékonyabb módja lehet. Bízzunk abban, hogy a még veszélyesebb vírusmutánsok elleni harcban is sikeresnek bizonyul! Mióta azok létéről is tudomást szereztünk, több olyan ismerősöm, aki korábban félvállról vette a járványt, elkezdte jobban félteni a szeretteit...“.

Litomericky Keresztes Mária egészségügyi nővér: „ A komáromi kórház egészségügyi dolgozói számára is nagyon nehéz ez a járványidőszak, sokat kell dolgoznunk. Én a férjemmel együtt idén estem át a Covid-fertőzésen, s a napokban térhettem vissza a munkahelyemre. Sajnos, a párom kórházi ellátásra szorult, s onnan csak akkor engedik ki, ha megfelelő lesz a szervezete oxigénellátása. Mivel már nem fertőz, a Covid-terem helyett a belgyógyászaton kezelhetik. Megemelem a kalapomat az osztály dolgozói előtt, mert tényleg minden tőlük telhető módon segítik Elim gyógyulását. Én a sebészeten dolgozom, de mi azt eddig sem szoktuk megtudni, hogy a Covid-os betegeket melyik vírusvariáns támadta meg, Nemrég olvastam, hogy az új csehszlovák Covid-19 mutáns jelenlétét mutatták ki a cseh koronavírusfertőzöttek 56 százalékánál, ami megdöbbentő. Úgy tudom, hogy PCR teszttel beazonosítható az egyes variánsok jelenléte, de azt sem tartom kizártnak, hogy a vuhani, brit, dél-afrikai, brazil, csehszlovák változatot majd újabbak követik, hiszen a vírusok mutálódni szoktak. Valójában az RNS-örökítő anyagukban bekövetkező változást nevezzük mutációnak”.

Véleménycsokor vírusmutánsokról, aggályokról és reményekről
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Kovács Tamás egyetemista: „Kevés arról szóló információval rendelkezünk, hogy az egyes mutánsok között mi a konkrét különbség. Múltkor olvastam, hogy a nyitrai kórházban egy olyan férfi halt bele a dél-afrikai vírusváltozat okozta súlyos szövődményekbe, aki előzőleg Egyiptomban üdült. Minden áldozatot sajnálok, de egyúttal dühös vagyok mindazokra, akik világjárvány idején is felelőtlenül utazgatnak, majd hazatérve esetleg másokat is megfertőznek az importált mutánsokkal. Már több országban be akarják vezetni azt, hogy a Covid-on átesett vagy az ellen beoltott személyek bizonyos utazási és egyéb előnyökhöz jussanak. De arról még találgatások folynak, hogy az ellenanyagok birtokában majd hány hónapig, hányféle mutáns ellen leszünk védettek, s a megadott időszak után még hányszor lesz szükségünk az oltóanyagra. Valahogy még nem látni a fényt az alagút végén”.

Fekete Mária nyugdíjas óvónő: „Én már nem szívesen olvasom el a Covid-járványról és az egyes mutánsokról szóló cikkeket, mert stresszelnek. Az sem biztos, hogy már többféle koronavírus-mutáns létezik, talán csak más-más névvel illetik ugyanazt. Amit megtehetek, azt meg is teszem a saját egészségem védelmében: igyekszem minél több vitamindús zöldséget, gyümölcsöt és táplálék-kiegészítőt fogyasztani, s nem járok közösségekbe, inkább a természetben sétálgatok vagy az udvarunkra megyek ki levegőzni... Ki tudja azt, hogy a sorozatos orrturkálásnak és a fertőzött emberek körében történő várakozásnak milyen következményei lesznek? Már belefáradtam e témába, ezért sem tesztelés - , sem pedig oltás - ügyben senkivel sem akarok vitatkozni, mindenki a saját belátása szerint cselekedjen! Én leginkább abban hiszek, hogy mindenkinek a sorsa a Jóisten kezében van, s kinek milyen vég van megírva, azt úgysem kerülheti el”.

Véleménycsokor vírusmutánsokról, aggályokról és reményekről
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Nagy Zsuzsanna vállalkozó: „Már sokkal jobban tartok az új agresszív vírusmutánsoktól, mint amennyire tavaly tavasszal féltem az eredeti változattól. Ebben az a sajnálatos tény is közrejátszik, hogy az ismeretségi körömben is egyre több a Covid-beteg és a koronavírusnak „köszönhetően” idejekorán elhunyt személy. Miközben a közösségi portálokról is egyre több negatív hangvételű hír, gyászjelentés zúdul ránk, nagyon nehéz megőrizni a derűlátásunkat és feldolgozni a történteket. Örvendetes, hogy a rokonaink körében eddig felbukkant pozitív esetek jól végződtek. Arról pedig családon belül még nem döntöttünk, hogy majd beoltatjuk-e magunkat, mert ahogy olvastuk: főleg allergiások esetében súlyos mellékhatások is előfordulhatnak. Kivárunk és bizakodunk...”

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.