Végre elkészül a lekéri speciális intézet

Kaszmán Zoltán 2019. július 14., 14:00

A szlovákiai szakemberek már a kilencvenes években szorgalmazták a detenciónak is nevezett speciális védelmi intézkedés bevezetését. Javaslatukra ezt a fajta rendkívüli elkülönítést a bíróság olyan – mind magára, mind elítélt társaira nézve is veszélyes – bűnelkövetővel szemben alkalmazhatná, aki gyógyíthatatlan elmebeteg, vagy elutasítja a kényszergyógykezelés igénybevételét.

Fotó: TASR

A különleges intézet megalapításának témája azóta is, több mint két évtizede napirenden van, már csak azért is, mert az országban még mindig nem működik olyan létesítmény, ahol kimondottan a társadalomra fokozottan veszélyes pácienseket és az elmebeteg bűnözőket kezelnék.

2006-ban ugyan az akkori egészségügyi és igazságügyi miniszter, Rudolf Zajac és Daniel Lipšic aláírt egy szerződést egy detenciós intézet létrehozásáról, a kormány első, témába vágó érdemleges lépésére mégis egészen 2008. július 9-éig kellett várni. A döntéshozók ekkor fogadták el a lekéri speciális intézet létrehozására vonatkozó indítványt (vélhetően a királyhelmeci Antonín Novák által 2008 májusában elkövetett brutális bűncselekményre reagálva).

A tervek szerint erre a célra a Garam menti elmegyógyintézet egyik, majd’ huszonöt éve nem használt épületét alakították volna át, ahol speciálisan képzett orvosok és fegyőrök munkálkodtak volna. Ám hiába különítettek el erre a célra 4,2 millió eurót, a 2009 végére, majd 2011-re tervezett beruházás azóta sem valósult meg. A szóban forgó ingatlan átépítésére kiírt közbeszerzési eljárást a Közbeszerzési Hivatal rövid időn belül megszüntette, ugyanis az egyik résztvevő kifogást emelt a pályázat tisztasága és áttekinthetősége kapcsán. Ezzel párhuzamosan a kényszergyógykezelésre ítélt betegek ellátására vonatkozó jogi háttér – az igazságügy és az egészségügy szakembereiből álló munkacsoport általi – kidolgozása is egyre tovább és tovább húzódott.

A 2012-es előrehozott parlamenti választásokat követő kormányváltás sem hozott előrelépést az ügyben, de – a gazdasági válság okozta forráshiány okán – az ezt követő esztendőkben sem született végleges döntés a speciális fogva tartó intézet létrehozásáról; annak ellenére, hogy először Tomáš Borec igazságügyi miniszter, majd 2016 májusában az őt váltó Lucia Žitňanská is – kollégájával, az egészségügyi miniszter Tomáš Druckerrel egyetemben – kimondta, hogy a lekéri speciális intézet ügyét prioritásként kell kezelni.

Ugyanerre az esztendőre datálható Peter Kažimír pénzügyminiszter kijelentése a 2017. évi költségvetés kapcsán: „A speciális detenciós intézet megépítéséről nemcsak beszélni kell, hanem meg is kell azt valósítani.” Ennek megfelelően a kormány 2016 októberében 8 millió eurót különített el a lekéri fogva tartó intézmény 2017-ben kezdődő létrehozására. A tervek szerint a központ 78 kényszergyógykezelésre ítélt, a társadalomra fokozottan veszélyes személyt tudna fogadni a 36 darab újonnan kialakított egy- és kétágyas szobában.

Noha az illetékesek egyre gyakrabban vetették fel a lekéri mellett egy másik, rimaszombati detenciós intézet létrehozásának témáját, az ügy érdemben mégsem jutott egyről a kettőre, míg aztán 2017 márciusában fel nem röppent a hír, amely szerint a kormány döntése alapján 12 millió euróból épülhet meg Lekéren a 104 munkavállalót alkalmazó speciális fegyintézet, ahol a legsúlyosabb pszichopatákat őriznék. Az egészségügyi és az igazságügyi minisztérium együttműködésében megvalósuló projekt tervezete szerint a fokozottan őrzött zárt intézmény a lekéri pszichiátriai kórház melletti, több mint másfél hektáros területen épülne meg. A lekéri börtönkórház jövőbeli fenntartója, az egészségügyi minisztérium 2017 szeptemberében írta alá a versenytárgyalásból győztesen kikerülő nagymihályi Syteli Projekt nevű céggel a szerződést, amely felhatalmazta a nevezett vállalatot, hogy – mintegy 1 millió euróért cserébe – bebiztosítsa az építési engedélyt, valamint hogy kidolgozza a lekéri intézet teljes építészeti-műszaki tervdokumentációját.

Tény, hogy jelenleg Szlovákiában 80 körüli azoknak a veszélyes, pszichiátriai betegségben szenvedő vagy szexuálisan deviáns bűnelkövetőknek a száma, akik nem egy külön erre a célra kiképzett személyzettel rendelkező, specializált intézetben vannak elkülönítve, hanem a hagyományos börtönökben és az általános kórházakban. A detenciós intézet létrehozása változtatna ezen, mondta az egészségügyi miniszter, Andrea Kalavská, aki azt is elárulta, hogy a távlati terveik között szerepel egy olyan speciális intézet létrehozása, amely azokkal a közveszélyes fiatalkorú bűnelkövetőkkel is foglalkozna, akik valamilyen gyógyíthatatlan pszichiátriai betegségben szenvednek.

Információink szerint a lekéri speciális detenciós intézet létrehozásának összköltsége 16-18 millió euró között mozoghat; az intézet fenntartásának, üzemeltetésének éves költségét pedig a szakemberek 3 millió euró körülire becsülik.

A betegellátásra vonatkozó jogi hátteret időközben tisztázták; a speciális intézet működését szabályozó törvényt június végén hagyta jóvá a parlament. Ebben meghatározzák többek között a fegyintézet működésének pontos körülményeit, az erre vonatkozó előírásokat, ahogy az ott munkát vállaló személyzet hatásköreit is.

Jelenleg arra várunk, hogy fény derüljön a 2019 júniusában kiírt versenypályázat győztesének kilétére. Amint erre sor kerül, valószínűleg az ősz folyamán kezdetét veheti Szlovákia első egészségügyi büntetés-végrehajtási intézetének építése, hogy a legújabb tervek szerint 2020 végén végre működhessen is az intézet. 

0 HOZZÁSZÓLÁS