2020. június 28., 18:15

Végre átadták az alsósztregovai Madách Múzeum körüli felújított angolparkot

Közel egy éves csúszással a hétvégén végre átadták az alsósztregovai Madách Imre Múzeum mellett található, tizenkilencedik századból származó, közel három hektárnyi, felújított angolparkot.

Madách-kastély Alsósztregova
Fotó: Wikipedia / Nagy Zsuzsa

A közös, magyar-szlovák projekt közel egyéves csúszás után ért véget, miután többször meg kellett ismételni a kiírt közbeszerzéseket. A Madách-kastélyt még évekkel ezelőtt felújították, de a körülötte elterülő, egyébként vadságában is igen szép angolparkot sokáig elkerülték a turisták. Dana Veselovská, a Madách Múzeum kiállításvezetője a TA3-nak elmondta, a kastély közelében egy hangulatos bazaltkockákból épített sétautat építettek, elkészült a régóta tervezett rózsakert is, valamint létrehoztak egy kis szabadtéri színpadot is, ahol terveik szerint hangulatos koncertekkel várják majd a nagyérdeműt. 

Számos új tájékoztató tábla és interaktív, fa játék is elhelyezésre került, ezek, természetesen mind kétnyelvűek.

A Madách Múzeum a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumához tartozó intézmény. Ez utóbbi vezetője, Jarábik Gabriella úgy nyilatkozott, a határokon átívelő Interreg pályázatból 281 ezer eurót kaptak, míg a szlovák kulturális minisztérium mintegy 150 ezer euróval szállt bele a felújítás költségeibe.

A munkálatok keretében a Madách család sírboltját is felújították. 

A helyi múzeumnak évente mintegy ötezer, nagyrészt magyaroszági látogatója akad.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.