magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2021. április 20., 07:59

Vásárlási láz tömegnyomorral és fegyelmezett sorban állással

Kiszabadult a szellem a palackból a szlovákiai boltok Covid-19 járvány miatti több havi zárva tartása után. Míg azonban a sokak által várva várt hétfői újranyitás egyes komáromi áruházak esetében a rettegett vírusfertőzés továbbterjedésének melegágyává vált, több közkedvelt belvárosi boltban példamutatóan kezelt helyzetet eredményezett.

Galéria
+1 kép a galériában
A járványügyi előírások feltüntetése az egyik belvárosi bolt bejárati ajtaján
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Napközben a közösségi portálokat elárasztották a többnyire a KiK üzletházak előtt kígyózó vevősorokról készített fotók, amelyek láttán a legnagyobb jóindulattal sem állítható, hogy a vásárlók betartották a járványügyi előírásokat. Ha közülük sokan viseltek is maszkot, ám az egymás közti védőtávolságnak fittyet hánytak.

Jogos a kérdés, hogy az 1 eurós akció meghirdetői és lebonyolítói miért csak a napi bevételük nagyságával törődtek, ám a fertőzésveszéllyel egyáltalán nem.

Továbbá az is, hogy az állami és városi rendőrök, valamint a közegészségügyi hivatal ellenőrei miért nem avatkoztak közbe? Ők sem a valós, sem pedig a virtuális térben nem észlelték az esztelen, veszélyes rohamot?

Helyzetrontó KiK-akció és jól kezelt „second hand - láz“
A Facebookon sokan megosztották a KiK-et megrohamozókról készült, aggasztó fotót
Fotó:  Facebook

A facebookozók közül jó páran elítélték az ünnepek előtti vásárlási lázat idéző sokaságot. Az még csak érthető, hogy a panelkalitkákat elhagyó siserehad – az esővel sem törődve – örömittasan élte át a gondűző „shoppingolás“ nagyszerű érzését, miközben új ruhákkal, cipőkkel és egyebekkel akarta jó kedvre deríteni a hozzátartozóit.

Mindezt azonban olyan kulturált módon is tehette volna, mint például a belvárosi használtruha-boltok előtt türelmesen, egymástól tisztes távolságban, reszpirátorokban sorakozók, akik odabenn a kezüket felszólítás nélkül fertőtlenítették.

Helyzetrontó KiK-akció és jól kezelt „second hand - láz“
A "textilházban" egyidejűleg 14-en tartózkodhattak, de gyorsan kicserélődtek a vevők
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Az utóbbiakban a vásárlókat új árukészlettel váró eladóktól megtudtuk, hogy sokan a jutányos árú gyermekholmikat keresték, vagy a tavaszi ruhatárukat akarták feldobni pár márkás, ám megfizethető árú darabbal. Babakocsikkal is mindenkit beengedtek a boltokba, amelyek bejárati ajtaján szembetűnő volt minden fontos, betartandó járványügyi előírás és az egyidejűleg beengedhető vevők létszáma.

Helyzetrontó KiK-akció és jól kezelt „second hand - láz“
Ahol előre megköszönik a negatív Covid-19 teszteredmény felmutatását...
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

A jól kezelt „second hand-láz“ miatt tehát nem kellett attól tartani, amitől a KiK-akció miatt sokan okkal aggódnak: a nemtörődöm újranyitás a Komáromi járás egyre jobb járványügyi adatain is ronthat. Ja, hogy az esetleges újabb szigorítás miatt talán éppen azok fognak a legjobban hőzöngeni, akik a megdöbbentő viselkedésükkel járultak hozzá annak szükségszerűségéhez?

Helyénvaló lenne a felelősök számonkérése és a további hasonló akciók megelőzése, hiszen felettébb drága lehet egy-egy ilyen kedvezményesnek hitt vásárlás. Az pedig nem biztos, hogy a nagy árat később azok fizetik meg, akik hazavitték a hétfői számlát...

Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.