2023. december 6., 12:01

Városi költségvetésből bővült és megújult Komárom kamerarendszere

Komárom város az idén saját költségvetéséből 52 000 eurót költött a helyi térfigyelő rendszer újabb helyszíneken történő kiterjesztésére és felújítására. A kamerarendszer felvételeit folyamatosan figyelő városi rendőrséggel, a Komárom-Érsekújvár agglomerációs fejlesztési egység - UMR pályázati rendszerének keretében, egy további projektet dolgozott ki, amely sikeressége esetén, 40 ezer eurónyi pályázati támogatásból fejlesztené a hálózatot – tájékoztatott a Komáromi Városi Hivatal.

Városi költségvetésből bővült és megújult Komárom kamerarendszere
A tetteiket bizonyító kamerák látványa ijesztően hathat a garázdálkodókra
Fotó: Komárom város

Több helyen annak érdekében javítottak az adatátvitel minőségén, hogy nagyobb felbontású felvételek is elérhetők legyenek, és stabil legyen a vonal.

Új kamerák is kikerültek a közterületekre, például a vasútállomáshoz közeli alagutat, ahol egy azóta már lefülelt ifi banda korábban több járókelőt zaklatott, jelenleg négy kamera figyeli.

A városi rendőrség épületében pedig napi 24 órás felügyeletben ellenőrzik a kamerák felvételeit az ottani védett műhely dolgozói. Szükség esetén azok értékelése után járőrök szállnak ki az esetleges rongálás, köztisztasági szabálysértés, lopás… helyszínére  – tudtuk meg.

Városi költségvetésből bővült és megújult Komárom kamerarendszere
A városi rendőrség épületében napi 24 órás felügyeletben ellenőrzik a kamerák felvételeit
Fotó:  Komárom város

A városi rendőrség legfontosabb feladatai közé tartozik a közrend és tisztaság biztosítása városszerte, valamint a közvagyon megóvásában és a bűnmegelőzésben történő közreműködés. Mivel e feladatkör hatékony ellátásában nagy segítséget jelent a térkamerák telepítése és működtetése, ezért évek óta különféle forrásokból növeli azok számát a város újabb és újabb pontjain, például az új és felújított játszóterek, konténerállomások, parkok, garázssorok… közelében. Ugyanis a tetteiket bizonyító kamerák látványa ijesztően hathat a garázdálkodókra, akik azok észrevételekor úgy döntenek, hogy inkább odébbállnak, hiszen a következményeket nem akarják vállalni.

Remélhetőleg hamarosan a megújult Petőfi-parkot és a két évvel ezelőtt megnyílt, közelmúltban vandálok áldozatává vált, szomszédos Tarics Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeumot is majd térfigyelő kamerákkal őrzik.

Megdöbbentő volt ugyanis azzal szembesülni, hogy az utóbbiban pár hónappal ezelőtt a senkit-semmit nem tisztelő gazemberek az egykori színházalapítók fotóit összefirkálták, a hölgyeket bajusszal „férfiasították”, egyes képeket pedig félig vagy teljesen letéptek az oszlopok némelyikéről. A rongálás következményeinek helyreállítása után, mielőbb meg kéne előzni a hasonló folytatást…!

Városi költségvetésből bővült és megújult Komárom kamerarendszere
A vandálok korábban összefirkálták a T. Lőrincz Margit Szabadtéri Színészmúzeum fotóit
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó

Emiatt Keszegh Bélától, Komárom polgármesterétől megkérdeztük, hogy a közeljövőben tervezik-e kamerák kihelyezését e városrészben, s arra is kíváncsiak vagyunk, hogy melyek lesznek az újabb helyszínek.

A városi rendőrséggel együtt, a Komárom-Érsekújvár agglomerációs fejlesztési egység - UMR pályázati rendszerének keretében egy további projektet dolgoztunk ki, amely sikeressége esetén, 40 ezer eurónyi pályázati támogatásból fejlesztenénk a hálózatot.

Megjegyzem: e forrásból Érsekújvárban ugyanekkora összeget terveztek e célra. A pályázatunk beadása kapcsán, amely időpontja a beruházási, régiófejlesztési és informatizációs minisztériumtól (MIRRI) függ, még készül az arra vonatkozó teljes lista, hogy városunkban hol lesznek újabb térfigyelő kamerák. Ezért a további konkrétumokról majd később tudok nyilatkozni” – válaszolta.  

Városi költségvetésből bővült és megújult Komárom kamerarendszere
Ismeretlen tettesek pár hónappal ezelőtt több képet letéptek a szabadtéri színészmúzeumban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.