2020. július 15., 09:31

Várja a gyerekeket a losonci Strand játszótér

Losonc önkormányzata legújabb fejlesztésével főként a legkisebbeknek kedvezett. A városi parkban létesült Strand játszótér azonban nem csak a gyermekek aktív időtöltését, de a szülők kikapcsolódását is szolgálja.

Fotó: mynovohrad.sme.sk/Marcela Ballová

A játszótér megnyitásáig hosszú bürökratikus út vezetett, melyet a koronavírus-járvány csak tetőzött. Így bár megkésve, de végül sikerült átadni a Strand játszóteret, mely felszereltségével is kitűnik a többi közül. A játékelemeket úgy válogatták, hogy a 14 év alatti gyermekek képességei és készségei fejlődjenek általuk. Megalkotói a víz és a hang tematikájára építettek.

Mivel nem felújításról volt szó, hanem egy teljesen új játszótér létesült, új területen, új játékelemekkel, ezért adminisztratív és bürokratikus problémákba ütköztünk.

Az ez év január 1-jétől életbe lépett játszóterek biztonságára vonatkozó törvény értelmében számos előírásnak kellett megfelelni”- közölte Alexandra Pivková polgármester.

A látványtermek megalkotásánál az önkormányzat fiatal építészekkel is együttműködött. Végül azonban, éppen az új törvénynek való megfelelés miatt, a megvalósításból néhány tervezett játékelem kimaradt.

strand játszótér
Fotó:  mynovohrad.sme.sk/Marcela Ballová
Gondoltak a szülőkre is

A játszótér kialakításakor az önkormányzat nem csak a gyermekekre, de szüleikre is gondolt. Számukra pihenőzónát alakítottak ki, utalva az egykori Strand fürdőre is, mely valamikor éppen ezen a területen működött. Megszűnését követően a helyet leginkább a kis kedvencek sétáltatására használták. Később elhanyagolttá vált, ezért a város új funkciót adott neki.

Az elmúlt öt évben Losonc önkormányzata összesen harminc tanúsítvánnyal rendelkező játszóteret élesztett újjá. A Strand létrehozására a város saját költségvetéséből mintegy 140 ezer eurót költött.

A fejlesztés ezzel azonban nem ért véget. A továbbiakban nyilvános illemhelyeket hoznak létre, illetve a patak felé utacska létesül, melynek kialakításánál szintén a biztonság és az esztétika lesz a fő szempont. Az új játszóteret és környezetét a városi rendőrség kamerákon keresztül felügyeli, így remélhetőleg hosszú távon a jelenlegi állapotában szolgálja majd a gyermekeket és szüleiket.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.