cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2021. augusztus 21., 08:21

Van hitünk és kultúránk, ami megtart minket – Szent István-nap Dunaszerdahelyen

Államalapító Szent István király napját ünnepelte világszerte minden magyar augusztus 20-án. A Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen sem volt ez másként. Az ünnepi megemlékezés a dunaszerdahelyi Szent István téren zajlott, amelyen szép számban megjelent az ünneplő tömeg.

Szent István ünnep 2021 Dsz
Fotó: Reczai Lilla

A megemlékezés a Szózat eléneklésével kezdődött, majd Pongrácz Pál Barnabás, a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákja Márai Sándor Füves könyv gyógyító gondolatok című könyvéből adott elő részleteket.

Szent István ünnep 2021 Dsz
Pongrácz Pál Barnabás
Fotó:  Reczai Lilla

Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere ünnepi beszédében köszöntötte Dömötör Csaba miniszterhelyettest, Magyarország miniszterelnöki irodájának parlamenti államtitkárát, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének képviseletében Jankovics Gyula tanácsost, Michal Derajt, a Dunaszerdahelyi Járási Hivatal elöljáróját, Író Tibort, a Dunaszerdahelyi Járási Munkaügyi-Szociális és Családügyi hivatal vezetőjét, Szakáll László János esperest, Virág Szilvia lelkészt Karaffa Attila és A. Szabó László alpolgármestereket és az egybegyűlteket.

Szent István ünnep 2021 Dsz
Hájos Zoltán polgármester
Fotó:  Reczai Lilla

A polgármester beszédében hangsúlyozta, hogy a felvidéki közösség számára fontos megemlékezni a magyar nemzethez kötődő ünnepekről, hiszen ezáltal is erősítjük nemzeti identitásunkat és az együvé tartozás érzését. Továbbá említést tett Szlovákia külügyminiszterének, Ivan Korčok dunaszerdahelyi látogatásáról, aki a kisebbségi kérdésektől inkább elhatárolódott a beszélgetésük alatt.

Szent István ünnep 2021 Dsz
Fotó:  Reczai Lilla
Jelenleg a magyarság érdekében politikai képviseletet csupán helyi és megyei szinten van, mivel a parlamentben pillanatnyilag nincsen magyar érdekképviselet. Vezetőink számára csak egyetlen cél lehet, (…) hogy csak egységben van lehetőség biztosítani a magyar közösség számára a parlamenti képviseletet, és ezt a célt kell minden más személyi és ideológiai érdek elé helyezni”

– mondta el Hájos.

Szent István ünnep 2021 Dsz
Dömötör Csaba miniszterhelyettes, Magyarország miniszterelnöki irodájának parlamenti államtitkára
Fotó:  Reczai Lilla

Az ünnepségen Dömötör Csaba is elmondta gondolatait, aki kiemelte, hogy a nehézségek ellenére is az összetartozás érzésének egy-egy darabját mindig sikerült visszaszereznie a magyarságnak.

Elmondhatjuk, hogy van saját országunk, amely mindannyiunk hazája, a Kárpát-medencében élő kisebbségeké ugyanúgy. Van saját hitünk, keresztény hit ez, amely vigasztal és megtart minket, (…) van kultúránk, időtálló és értékteremtő, amely világraszóló teljesítményekre képes, s a legfontosabb: van szabadságunk!”

– hangsúlyozta Dömötör Csaba.

Szent István ünnep 2021 Dsz
Fotó:  Reczai Lilla

A külhoni támogatásokról is szót ejtett a miniszterhelyettes: a támogatások nagyságrendjét jól mutatja, hogy 270 külhoni magyar intézmény és közel kétezer külhoni magyar szervezet kapott támogatást a jelenlegi magyar kormánytól. Csak a Szülőföldön program 224 ezer diákot támogatott abban, hogy a szülőföldjén vegyen részt magyar oktatásban. Egyre több anyaországi osztály vehet részt külhoni osztálykirándulásokon, a közeljövőben pedig ötvenezer diák csatlakozik majd ilyen jellegű programokhoz.

Szent István ünnep 2021 Dsz
Fotó:  Reczai Lilla
Egy hibát nem követhetünk el: nem szabad a számunkra fontos dolgokat magától értetődőnek vennünk. Minden nap meg kell értük küzdenünk. (…) Nincs eredmény, amelyet ingyen adnának, s nincs értékünk, amely ne szorulna védelemre”

– emelte ki Dömötör Csaba.

Szent István ünnep 2021 Dsz
Bíró Eszter
Fotó:  Reczai Lilla

Az ünnepi beszédet követően a Dunaszerdahelyi Művészeti Alapiskola diákja, Bíró Eszter Ének Szent István királyhoz című énekelt himnuszt adta elő. Az ünnepélyes koszorúzáson a helyi és a környékbéli szervezetek és intézmények képviselői helyezték el az emlékezés virágait Szent István szobra mellett. A megemlékezés végeztével Bertók Tóth Katalin az ünneplő közönséggel együtt énekelte el a magyar Himnuszt.

Szent István ünnep 2021 Dsz
Fotó:  Reczai Lilla

Az ünnepély a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban folytatódott, ahol hivatalos keretek között kiosztották a 2021-es évad Dunaszerdahelyi Város díjait.  

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.