Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. február 3., 17:45

Valóra vált tervek – Droba elégedett Pozsony megye négyéves tevékenységével

A középfokú oktatás korszerűsítése, felújított kulturális és történelmi emlékek, a meglévő közutak felújítása és új kerékpárutak létesítése – így értékeli működésének négy évét a Pozsony Megyei Önkormányzat.

Pozsony megye értékelés
Fotó: Ožvald Erzsébet, Facebook

Bár az utóbbi két évet nagyrészt a koronavírus-járvány határozta meg, a megyének sikerült több elindított projektet is véghez vinnie. „Ment minden, mint a karikacsapás, ha egy mondatban kellene összefoglalnom, mit sikerült elérnünk az elmúlt négy évben, azt mondanám, a tervezett projektek nagy részét, de nagyon sok más elképzelés vagy terv is valósággá vált” – jelentette ki Juraj Droba megyeelnök az elmúlt négy év tevékenységének értékelése apropóján a megyei alelnökökkel együtt tartott sajtótájékoztatóján.

A megyeelnök a legnagyobb sikernek a koronavírus elleni küzdelemben tett lépéseiket tartja, de sikernek könyvelte el az oktatás korszerűsítését,

és a munkaerőpiacra reagáló képzési szakok megnyitását is, aminek köszönhetően mintegy egyharmadával nőtt az érdeklődés a középiskolák iránt, s így elkerülhető lett több középiskola bezárása.

Az elmúlt két év fő témája a járvány volt

Az elmúlt két év fő témája a közegészségvédelem és a COVID-19 elleni küzdelem volt. A megye ennek megfelelően aktívan bekapcsolódott a COVID-19 elleni küzdelembe is. 2021 tavaszán megnyitotta Szlovákia legnagyobb és legmodernebb oltóközpontját, ahol összesen több mint 350 000 oltóanyagot adtak be. A megye így jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a szlovákiai megyék közül Pozsony megyében a legmagasabb az átoltottság.

Juraj Štekláč megyei alelnök szerint ezen túlmenően

az egészségügyi ellátás javítása érdekében egy egyedülálló dokumentumot is kidolgoztak 2022-2026-os évekre szóló egészségügyi stratégia címmel, amely Szlovákiában egyedüliként a kórházi kategorizálás igényeire, változásaira és az új kórházi reformra reflektál.

A megye szándéka, hogy pozitívan befolyásolja és fejlessze az egészségügyet és az egészséget Pozsony megyében” – tette hozzá az egészségügyi alelnök.

Jelentős előrelépések a közlekedés terén

A megye vezetése szerint a közlekedés terén is jelentős előrelépések születtek az elmúlt években. Átadták például a Triblavina autópálya-csomópontot a régi szenci I/61-es úttal összekötő új utat, és az építkezés további szakasza is folytatódik. Ožvald Erzsébet, a megye közlekedési alelnöke portálunknak elmondta, hogy a megye különböző projekteket készített elő, amelyeknek már megjelentek az eredményei is.

Pozsony megye új Útigazgatása már több megyei utat felújított. A Triblavina csomópontot a régi szenci úttal összekötő új úton kívül elkezdtük a Gurabokat mellőző elkerülőutak első szakaszának építését is, amely északon összeköti a triblavinai csomópontot a III/1059-es Horvátgurab-Feketenyék úttal.

A második szakasz jelenleg előkészítés alatt áll – Grinád (Grinava) irányába, majd ezt követi a Bazin-Modra-Cserfalu (Dubova) irány meghosszabbítása, ami körülbelül egy tízkilométeres szakasz lesz” – fogalmazott a megyei alelnök hozzáfűzve, a Morva folyón keresztül egy vadonatúj kerékpáros híd is épül, amely Magasfalu (Vysoká pri Morave) és az osztrák Marchegg falvakat köti majd össze. Az építkezés jelenleg az utolsó szakaszában van, a 270 méter hosszú és 4 méter széles híd a tervek szerint ez év tavaszán nyílik meg.

„November 15-én indult a megye autóbusz-közlekedését biztosító Arriva, amelynek kezdetben a sofőrhiány miatt problémái voltak, jelenleg azonban már 90-95 százalékos a teljesítménye, s remélhetőleg egy hónapon belül már elérik a 100 százalékot” – mondta a megyei alelnök.

A megye a közlekedési tárcával együttműködésben folytatja a vasúti közlekedés fejlesztését is,

nemcsak Pozsony megyében, hanem azon túlmenően Nagyszombat megyében is. Egy regionális vasúti rendszer kiépítése a cél, ami azt jelenti, hogy Pozsony megyéből Nagyszombat irányába megindulna a vonatközlekedés, és ennek megfelelően P+R parkolókat is létrehoznának, ahol a fővárosba utazók a gépjárműveiket hagyhatnák, így nem lenne gondjuk a városban a parkolással. „Már eddig is létesítettünk ilyen parkolókat, például Senkőcön (Šenkvice), Szentgyörgyön, de Cseklészen is épül egy ilyen parkoló, Bazinban már átadtuk a közlekedési minisztériummal együtt, most pedig Misérden készül egy éppen” – zárta Ožvald Erzsébet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.