2022. november 6., 15:02

Választási csalás Alsószemeréden?

Az október 29-i összevont választások során a Lévai járásban található Alsószemeréden felmerült a választási csalás gyanúja.

választás
Fotó: TASR/AP

Amint arról a TA3 hírtelevízió beszámolt, egy 47 éves nő délelőtt 9 és 12 óra között mintegy száz különböző szavazópolgárral vonult el a paraván mögé, hogy segítsen nekik a karikázásban. Erről a helyi választási bizottság tagjai hamarosan a rendőrséget is értesítették.

A Szövetség helyi jelöltjei (Balla Szilvia, Bóc Mária, Cselko Miklós, Lilia Gábor, Oroslán László, Oroslán Vencel) az üggyel kapcsolatban az alábbi közleményt adták ki:

A Szövetség párt alsószemerédi helyi alapszervezete elutasítja a 2022. október 29-i alsószemerédi helyhatósági választási eredményeket, mivel ezen választásokon választási csalás gyanúja merült fel. Az esettel kapcsolatban rendőrségi eljárás is indult. Sem a Szövetség megválasztott képviselője, sem pedig a párt esetleges póttagjai nem lesznek egy olyan képviselő-testület tagjai, ahol a képviselők a mandátumukat nem demokratikus, de törvényellenes módon szerezték meg.”

Mint azt Alsószemeréd polgármesterjelöltje, Balla Szilvia kérdésünkre megfogalmazta, teljesen véletlenül, a falusiak elmondása alapján szereztek tudomást arról, hogy az elmúlt hetekben több lakos is be lett jelentve a községbe:

Már egy ideje beszélték a faluban, hogy a jelenlegi polgármester tervei között szerepel az új lakosok állandó lakhelyre való bejelentése. Több esetben is láttak ismeretlen polgárokat a községi hivatal előtt. Az állandó lakhelyre való bejelentés oka egyszerű: a jelenlegi polgármester most mindenképpen erősíteni szerette volna a pozícióját.”

Nem hivatalos információk szerint az elmúlt hetekben legkevesebb 20-30 új lakosa lett a községnek; a szavazás napján 445 választópolgár volt bejegyezve.

Az állandó lakhelyre való bejelentés nem új dolog a községben; ezt még a korábbi polgármester kezdte el annak idején. 500 lakos alatt ugyanis a törvény szerint nem szükséges az ún. 8 órás polgármester. Tudomásunk szerint már 2018 előtt voltak olyan házak, ahová nagyon sok lakos volt bejelentve”

– mondta el Balla Szilvia, aki az ügy egyéb előzményeit is felvázolta:

2018 óta van a községnek roma polgármestere, aki korábban független jelöltként indult, most a Hlas párt színeiben. Az előző választási ciklusban a hét képviselőből öten a Magyar Közösség Pártjából (MKP) kerültek ki, két tag független jelölt volt. Míg a ciklus elején a kommunikáció a polgármester és a képviselők között elfogadható volt, a későbbi hónapok, évek során látványos változás ment végbe.”

Szilvia jól ismeri a választási törvényt és annak hiányosságait is:

Míg bizonyos dolgokra a választásokkal kapcsolatban határidők érvényesek (például a jelentkezési ívek leadása), a lakosok számát illetően nincs határidő. A választópolgárok listáját folyamatosan aktualizálják a községi hivatalok. Ha tehát valaki akár csak egy nappal a választások előtt lakhelyet változtat, az már a következő napon választhat. Felkerestem az Állami Választási Bizottságot (Štátna volebná komisia) és a lévai járási hivatal illetékes részlegét (Všeobecná vnútorná správa) is. Az Állami Választási Bizottság határozata kimondja, hogy ilyen esetben ők nem kompetensek erről dönteni; csupán a bíróság dönthet egy esetleges kereset beadása után.”

Helyszíni beszámolók szerint a választás délelőttje folyamán sorra érkeztek a községbe a különböző rendszámú autók, s a községi hivatal épülete előtt is rengeteg ismeretlen arc várakozott, mivel csak kettesével engedték be a voksolni kívánó polgárokat. Már ekkor elterjedt, hogy a választás során szabálytalanságok történhettek. 14 óra körül jelentek meg a rendőrök.

A számok szerint mintegy 140 roma választópolgár volt szavazni; ennyien voksoltak a Hlas párt által támogatott polgármesterre is. A többség a délelőtt folyamán szavazott, reggel 9-től kb. 13 óráig. Szinte kétpercenként jött egy új választópolgár”

– idézte fel Balla Szilvia, majd így folytatta:

Annak ellenére, hogy csak kis csoportokban engedték be őket, az elmondások szerint őrületes káosz uralkodott. A helyszínen, a községi hivatal előtt összegyűlt nagyobb tömegben is feszült és zavaros volt a helyzet, a választási helyiségben viszont még inkább. A választási bizottság tagjai hiába figyelmeztették a választópolgárokat, hogy hogyan kell szavazni, egy idő után már szinte lehetetlen volt ellenőrizni a dolgokat. A helyi romák között van pár írástudatlan, de a többségük tud írni és olvasni, némelyikük jogosítvánnyal is rendelkezik; az ő esetükben tehát nem lett volna szükség asszisztensi segítségre. Nem értjük, hogy amennyiben a rendőrség tudomást szerzett bármilyen szabálytalanságról, miért nem állította le rögtön a választásokat.”

Tény, hogy az október 29-i választások folyamán a héttagú testületbe öten kerültek be a Hlas párt színeiben, egy képviselő függetlenként, egy pedig a Szövetség színeiben indulva lett képviselő. Utóbbi, Bóc Mária már korábban, 2018 előtt is a képviselő-testület tagja volt, a választások után azonban úgy döntött, hogy ilyen előzmények után nem szeretne testületi tag lenni. November 3-án hivatalosan is bejelentette lemondását a képviselői posztjáról.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.