Vágsellye projektet dolgozott ki a klímaváltozás megfékezésére

2021. július 6., 12:35
ma7 | TASR

Vágsellye városa készül a klímaváltozásra. Az önkormányzat projektet dolgozott ki a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a klímaváltozás megfékezésére.

Vágsellye

Ez a parkerdőt érintő beruházásokban, és a vágsellyei Ľ. Štúr Alapiskola tornatermének és napközijének a hőszigetelésében fog megnyilvánulni. A Vágsellye a klímaváltozás megfékezésének útján c. projekt az SK-Klíma program keretén belül valósul meg, és norvég pénzalapokból, illetve az állami költségvetésből lesz finanszírozva – tájékoztatott Jozef Belický polgármester.

A projekt elszámolható kiadásai 900 980 eurót tesznek ki, és a város ennek 5 százalékát állja. A projekt célja, hogy

a fenntartható életkörülményeket biztosítson az ott élő lakosok számára, és megteremtse a jó minőségű városi környezet hosszú távú feltételeit a klímaváltozás kedvezőtlen hatásaival szemben.  

Az önkormányzat a projekten belül a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére összpontosított a parkerdőn belüli zöld területek meghagyásával és a város területén belüli fakitermelés korlátozásával.

A két töltés közötti erdővel kapcsolatban az erdőkről szóló törvény szerint járnak el. Ez azt jelenti, hogy a parkerdőben minden fát kivágnának egy bizonyos életkor elérése után, hogy a faiparban vagy más területen felhasználják azokat

– tájékoztatott Gabriela Braníková, a környezetvédelmi osztály munkatársa.

A projektnek köszönhetően nem vágják ki ezeket a fákat, és a parkerdő megmarad.

A fák kivágásának ideje a fák életének a végére tolódik, a megújulási időszak pedig állandósul.

Ennek részben az lesz a haszna, hogy a fotoszintézist végző növények állománya, amely a szén-dioxid elnyelésében játszik szerepet, állandósul. Ezáltal az érintett területek is attraktívabbá válnak, és a lakosoknak is több rekreációs lehetőségük lesz

– állapította meg Braníková.

Az alapiskola tornatermét, étkezdéjét és napközijét a külső falak és a tető hőszigetelésével teszik energiatakarékosabbá. Ezeket az épületeket még 1963-ban építették. Azóta több felújításra is sor került, de a külső falak eddig az eredeti állapotukban maradtak.

A tornaterem és az étkezde hőszigetelésével évi 52,24 tonnával csökkenthetjük a szén-dioxid-kibocsátást

– állapította meg Belický.

Kövesse facebook oldalunkat is!