lapajánló
Az apadó folyó krónikája és a derű kultúráját terjesztő nyelvész
Magyar7 - 16. száma
2023. október 21., 20:26

Vágfarkasdra robogott be a Petőfi 200 mozgó múzeumbusz

A Mátyusföldön állomásozik a Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz. A Petőfi Sándor életművét új megközelítésben bemutató utazó tárlat Magyarországon és a határon túli magyar területeken is keresett. Vágfarkasdon az iskolások, a falu-, valamint a régióbeliek is megtekinthették a különleges Petőfi kiállítást.

Petőfi irodalmi busz
Galéria
+9 kép a galériában
Vágfarkasdra látogatott a Petőfi irodalmi busz. Az iskolaudvar után stílusosan a helyi Petőfi szobor mellett állomásozott
Fotó: Szomolai Andrea, Csemadok - Farkasd

Izgatottan fedezték fel a diákok és az érdeklődők a vágsellyei járásbeli Vágfarkasdon a Petőfi irodalmi busz kiállítását, és próbálták ki a mozgatható elemeket, olvasgatták a nagy magyar költő életművéről és életének állomásairól, barátságairól, szerelmeiről szóló érdekes információkat. Az irodalmi busz körülbelül 25-30 látogatót tud fogadni egyszerre.

A gyerekek szerint az a legjobb a „buszos” kinézetű tárlatban, hogy mindent meg lehet fogni, mozgatni, a busz hátuljában lévő tabletek pedig érdekes és értékes információkat, izgalmas tesztet kínálnak Petőfi életművével kapcsolatban.

Petőfi irodalmi busz
Vágfarkasdra látogatott a Petőfi irodalmi busz. Az iskolaudvar után stílusosan a helyi Petőfi szobor mellett állomásozott
Fotó:  Szomolai Andrea, Csemadok - Farkasd
A Petőfi buszt október 20-án, pénteken a farkasdi alapiskolások vették birtokba, a busz az iskola udvarán állomásozott, október 21-én, szombaton átparkolt a helyi Petőfi-szobor mellé, a községháza elé, hogy a helyiek és a régióbeliek is megtekinthessék az ingyenes tárlatot.

Keresztesi Ildikó, a Csemadok vágfarkasdi alapszervezetének elnöke, a helyi alapiskola igazgatója elárulta, fél évvel ezelőtt vették fel a kapcsolatot a Petőfi Irodalmi Múzeummal, és kérték, hogy a mozgó tárlat a Mátyusföldre is eljöjjön. Két hete jelentkezett a múzeum, és bejelentette, hogy a tárlat Vágfarkasdra érkezhet. A múzeumpedagógusok ellátásában és elszállásolásában Vágfarkasd önkormányzata segített – tudtuk meg Keresztesi Ildikótól.

Az alapiskolások roppant mód élvezték a különleges ajándékot, a nyolcadik osztályosokat a múzeumpedagógusok külön megdicsérték, amiért sok mindent tudtak Petőfiről.

Petőfi irodalmi busz
Vágfarkasdra látogatott a Petőfi irodalmi busz. Az iskolaudvar után stílusosan a helyi Petőfi szobor mellett állomásozott
Fotó:  Szomolai Andrea, Csemadok - Farkasd

A Petőfi 200 – mozgó múzeumbusz gyakorlatilag soha nem parkol az állomáshelyén, szinte állandóan úton van a Kárpát-medencében – mondta el Krassza Ildikó, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa, illetve a Petőfi-busz tárlatvezetője.

Október második felében állomásozik a busz a Felvidéken. Meghívás alapján érkezik adott településre, koordinátorok döntik el távolságok szerint, mikor milyen vonalon mozog a busz. A tárlat ingyenesen látogatható.

„Bárhonnan el lehet indulni a tárlatban, ha feljön a buszra 20-25 ember, úgysem tudnak egy helyről elindulni, mindenki onnan kezdi nézni a tárlatot, ahol éppen sikerül. Petőfi tíz fő életszakasza van kiragadva: például az Arany Jánossal való barátsága vagy a Szendrey Júliához fűződő szerelme. Ezek vannak bemutatva a tíz falpáron. Mindegyikhez párosul egy-egy feladat, kérdés, interaktív játék is”

– magyarázza a múzeumpedagógus.

A gyerekek leginkább a tárlat manuális részeit élvezik, a felnőttek főleg a korabeli leveleket, iratokat, apró információkat, ismert verseket olvasgatják. A Petőfi irodalmi busz Vágfarkasd után Nádszegre és Gútára is ellátogat majd.
A Petőfi Irodalmi Múzeum 2022-ben, a Petőfi Sándor-emlékév alkalmával indította el a múzeumbusz kiépítését. Indulása óta több mint 230 településen járt már a tárlat.A kiállítás a dinamizmusáról ismert költő karakterét és életművének kiemelkedő darabjait mutatja be. Nem elsősorban az életrajz, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntések, helyzetek mentén ismerik meg a látogatók Petőfi Sándort. A buszba belépve képeken és szövegeken keresztül a már beérkezett költővel találkozik a látogató. Petőfi az utazáson keresztül idézi fel múltjának egyes állomásait és fejtegeti jövőjének titkát, terveit, kísérőnk lesz a kiállítás bejárása során.
Petőfi irodalmi busz
Galéria
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.