2023. április 15., 14:41

Útikalauz a szülőföld felfedezéséhez

A Felvidéki útikalauz interaktív formában mutatja be és dokumentálja a Felvidék keleti részének természeti, kulturális és történelmi értékeit, helyszíneit. A készítők szerint ugyanis ezen a téren több évtizedes lemaradás mutatkozik.

A debrődi Szent László-növénytemplom
A debrődi Szent László-növénytemplom
Fotó: Felvidéki útikalauz

A kezdeményezés kapcsán Bankó Tamás projektmenedzser elmondta,

Délkelet-Szlovákia, pontosabban Kassa megye természeti szépségeire, műemlékeire, kulturális és történelmi kincseire, a múlt és a jelenkor értékeire szeretnék felhívni a figyelmet és megismertetni ezek történetét.

A látnivalók egy jelentős része nem ismert széles körben, ezen szándékoznak változtatni a Felvidéki útikalauz projekttel, amely a tripfactory.sk oldalon érhető el.

Az ötlet a korábbi külföldi utazásai hatására, a koronavírus-járvány alatti bezártság idején született meg.

Mint felidézte, amikor korábban párjával felkerestek egy-egy külföldi országot, látványosságot, előtte mindig sikerült találni egy weboldalt vagy útikalauzt, ahol elérhetők voltak az alapinformációk. Ez azért fontos, mert így előre tudták, az adott környéken mit érdemes meglátogatni, mire érdemes figyelni.

Amikor a Covid idején hazatértek Szepsibe, rádöbbent, hogy a környékbeli látnivalók weboldala, ha van ilyen egyáltalán, sok kívánnivalót hagy maga után.

Magyarul nagyon kevés információ érhető el, a fényképek pedig régiek, nem az aktuális állapotot mutatják. Ekkor született meg az ötlet, hogy ezt a hiányt pótolni kellene.

Megkezdődött a munka, és

a Recefice Polgári Társulás égisze alatt működő Felvidéki útikalauz interaktív térképére sorra kerülnek fel a helyszínek.

Ezeket nemcsak néhány fotó útján mutatják be, hanem a mai információkat összekötik a múlttal, betekintést nyújtanak az adott helyszín történelmébe, illetve, ha sikerül helyi adatközlőt találniuk, akkor a kapcsolódó legendákat, történeteket is közzéteszik, dokumentálják. Arra külön súlyt helyeznek, hogy az épületeket csak kívülről mutassák meg a fényképeken, azt remélve, hogy ha azok felkeltették az érdeklődést, az emberek maguk fedezik majd fel őket.

Bankó Tamás hangsúlyozza,

a Felvidéki útikalauz csapatmunka eredménye.

A fényképek Németi Róbert alkotásai, Šváb Beáta a szövegek formába öntését végzi, Jurčo Gábor a közösségi média kapcsán ad tanácsokat, ő maga pedig mindezt koordinálja, szervezi és kezeli a tartalmakat.

Szepsiből indultak

A projekt elindítását követő első évben Szepsi környékét járták be, tavaly a Bodrogközben barangoltak, az idén pedig gömöri helyszíneket fedeznek fel. A látnivalókat ismertető bejegyzések fokozatosan kerülnek fel a weboldalra és a közösségi hálóra.

A helyszínek kiválasztásánál egyebek mellett régi útikönyvekre, saját ötletekre és persze a helyiek tanácsaira, visszajelzéseire támaszkodnak.

Mint Bankó Tamás elmondja, személy szerint nincs kedvenc helyszíne, mindig az a kedvenc, ahol épp jár. Mindegyik más, mindegyik másként érinti meg.

Hajók a Bodrogon
Hajók a Bodrogon
Fotó:  Felvidéki útikalauz

Amióta ezt csináljuk, rengeteg érdekes, számomra új helyet ismertem meg.

Régebben sokat utaztam világszerte, de rájöttem, hogy nem kell feltétlenül külföldre menni ahhoz, hogy az ember szépet és érdekeset lásson.

Azt szeretnénk elérni, hogy erre a helyiek is rádöbbenjenek. A régióban, a környékünkön, alig néhány kilométerre is vannak gyönyörű helyek, érdekes látnivalók, amelyeket a környékbeliek is alig ismernek.

Tehát az is célunk, hogy megismertessük az emberekkel a szülőföldjüket

– emeli ki Bankó Tamás.

Hozzáfűzi, a turizmus fellendítéséhez nem elég a helyszínek ismerete, az infrastruktúra kiépítésére is hatalmas szükség lenne. Borsiban például ez beindult, ezt kellene átvenni, folytatni a térség más részeiben is.

Sajnos a déli régió, minél keletebbre megyünk, annál rosszabb helyzetben van.

Évtizedes hiány pótlása

Az útikalauz lényeges része a regionális turizmus fellendítése, a bemutatott helyeknek a népszerűsítése.

Próbáljuk Kassa megye magyar vonatkozású, sokszor kevéssé ismert helyszíneit felkarolni, bemutatni a nagyközönségnek,

mondja Bankó Tamás hozzátéve, az a cél, hogy ezeket feltérképezzék, megörökítsék, dokumentálják, illetve az interaktív térképre helyezzék.

Szerintem a régiót bemutató útikalauzok, úti leírások területén van egy húszéves kiesés. Ezt szeretnénk pótolni, összehozni egy modern, átfogó útikalauzt.

Ha ez sikerült, talán elmondhatjuk, hogy itt hagytunk valamit a következő generációnak. További tervünk, hogy mindezt egy színvonalas kiadványban, szép fényképekkel illusztrált könyvben is kiadjuk, amit aztán az emberek hazavihetnek, és ott lehet a könyvespolcon.

Megjelent a Magyar7 2023/15-ös számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.