2019. szeptember 20., 11:12

Út a végtelenbe – mátyusföldi diákok ismerkedtek Esterházy János történetével

Az Esterházy János életáldozatáról készített, Út a végtelenbe című dokumentumfilmet vetítették a mátyusföldi általános iskolákban. A kamaszok szerint Esterházy János élete olyan példát mutat, hogy nehéz időkben is a jót kell cselekednie a kereszthez való hűség jegyében. Akár egy lírai estet is rendeznének a mártír gróf emlékére.

utavegtelenbe4.jpg
Médialapozó
Fotó: Horváth Szomolai Andrea

Vitatható kérdés, hogy meg lehet-e nyerni a tizenéves kamaszokat Esterházy János szent ügyének és megértik-e a mártír gróf döntéseinek okát egy nehéz és tragédiáktól terhes történelmi háttérrel.

Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György, a dokumentumfilm készítői a Hétfájdalmú Szűzanya egyházi ünnepének hetében több mátyusföldi magyar alapiskolában is bemutatták az Esterházy Jánosról készült dokumentumfilm eredeti, egyórás változatát. A hidaskürti és a diószegi általános iskolák után a nagymácsédi Mészáros Dávid Alapiskola diákjai is megtekinthették a filmet. A tanulókkal pedagógusaik már előzetesen ismertették Esterházy János életének állomásait, és cselekedeteinek fő mozgatórugóit, valamint beszélgettek Alsóbodokról és Paulisz Boldizsárról, aki saját birtokán építtetett kápolnát és hozott létre zarándokközpontot, hogy legyen egy hely, ahol az emberek Esterházy János személyisége előtt tiszteleghetnek és leróhatják kegyeletüket a gróf idehelyezett hamvai előtt.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

A filmben megszólal Giovanni Malfatti-Esterházy, Esterházy János unokája is, a diákok érdeklődve követték a nemesi család sarjának megnyilatkozásait, amelyek alapján a mártír grófról, mint családfőről, politikusról és hívő emberről is sok mindent megtudhattak. Mikor a filmben feltűnt a tavaly elhunyt Paulisz Boldizsár alakja, többen a könnyeikkel küszködve nézték tovább a dokumentumfilmet.

Sztruhár Izrael Diána és Sztruhár György hosszasan beszélgettek még a gyerekekkel, kérdéseikre kimerítő válaszokat adva elmagyarázták, miért ítélték el, és vetették börtönbe Esterházyt. Elmesélték, hogy a forgatás ideje alatt Prágában és Brüsszelben is jártak, ahol Giovanni Malfatti-Esterházy válaszolt kérdéseikre.

Diana szerint elsősorban mindenkinek saját magának kell lecsitítania lelkét, és kinyitni szívét Esterházy János előtt, megismerni a gróf személyét, történetét és arra biztatni az embereket, látogassanak el Alsóbodokra, ahol igazán érezni a szent akarat és a hit megnyugtató áradását.

A film készítői már eleve azzal a céllal indultak neki a Bethlen Gábor Alap által támogatott projektnek, hogy a dokumentumfilmnek lehessenek bemutatói és nyilvános vetítései, a legelső célközönség az a réteg, aki ellátogat Alsóbodokra, a film valódi otthonába valamint az iskolások. Az ősbemutatóra a Martfeszten került sor egy családias közegben, közel harminc érdeklődő néző előtt, azóta már sok emberhez eljutott a mondanivalója, hiszen a nyár legnagyobb fesztiváljain is levetítették.

Fotó:  Horváth Szomolai Andrea

Diana elmesélte, emlékezetes volt a Pozsonyi Kaszinóban való vetítés, amikor főleg a szépkorú korosztály képviselői nézték a filmet, amelynek levetítése után néma, megdöbbent csend fogadta az alkotópárost. Az idősek közül még többen emlékeztek a grófra, aki nagy tiszteletnek és szeretetnek örvendett az emberek körében. Diana olyan dolgokat is elmondott a gyerekeknek Esterházyról, amelyek bár nagyon izgalmasak és érdekesek, nem nagyon tud róluk a nyilvánosság, például, hogy Esterházy János beceneve Bibi volt, és nem csak a családtagjai használták ezt a megnevezést, hanem közelebbi munkatársai is. Szintén érdekes történelmi tény, hogy Esterházy édesanyja halála napjáig imádkozott Sztálinért és annak lelki üdvéért, betartva azt, amit fiának egész életében tanított, hogy minden ember felé szeretettel és hittel kell odafordulni.

Esterházy János nem tananyag, de azt gondolom, hogy a gyerekeket időben el kell kezdeni nevelni és megismertetni velük ezeket a történelmi eseményeket. Én magam is felnőttként ismerkedtem meg Esterházy János munkásságával. Ha ebből a filmből csak egy-egy mozzanatot hazavisz, vagy ha már csak azt megjegyzi a kamasz, hogy létezett egy olyan ember, hogy Esterházy János, akkor már nyertünk” – hangsúlyozta Diana, aki nem nem titkolt célja az sem, hogy a fiatalok figyelmét ráirányítsák az alsóbodoki zarándokközpontra.

A film készítője szerint Paulisz Boldizsár is örülne, hogy sínen van valami, aminek az alapjait ő rakta le.

A filmet megtekintő diákok közül, ha nem is mindenkit, de többeket megérintett Esterházy János személyisége és erős keresztény hite.

„Mi, mint a fiatal generáció eddig sose találkoztunk Esterházy János nevével, bár most ennek a filmnek hála végre megismerhettük őt. Nagyon jó érzés volt, hogy az első iskolák közé tartozunk, akik ezt a filmet megnézhették. Az előadás nagyon érdekes és élménydús volt. Esterházy János élete egy olyan példát mutatott be nekünk, hogy a nehéz időkben is meg kell vállalni keresztény hitünket és ha jót cselekszünk nem kell félnünk” – mondta el portálunknak a filmmel kapcsolatos érzéseit Kempski Sára, a nagymácsédi alapiskola kilencedikes tanulója, hozzátette olyan ötletük támadt, hogy lírai estet rendeznének az Esterházy köré fonódó levelekből, imákból és irodalmi írásokból, saját akusztikus zene kíséretében, de akár különböző történelmi versenyek kapcsán is jó témának tartanák a gróf életútjának feldolgozását.

A mátyusföldi iskolákba Lanz Roland, a Pannonia Polgári Társulás igazgatója közreműködésével jutott el az Út a végtelenbe című dokumentumfilm. A diákok október első heteiben az alsóbodoki zarándokközpontba is ellátogatnak majd.

utavegtelenbe4.jpg
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.