2022. november 26., 11:36

Adventi helyzetkép - Az ünnepek fényeivel is okosabban kell bánnunk idén

Holnap meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorúkon. Az év legszebb időszakára városaink is fénybe borulnak, jólesik sétálni a meseszép fényfüzérekkel kidíszített utcákon esténként és lélekben az ünnepre hangolódni. Idén azonban sok helyütt szerényebb lesz a díszkivilágítás. Spórolni kell, az energia árának ugrásszerű emelkedése igencsak komoly érvágás az önkormányzatok költségvetésében. Miként oldják meg városaink, hogy mégse maradjunk teljesen fények nélkül az adventi időszakban? Utánajártunk.

ünnepi kivilágítás
Fotó: pixabay.com
A fővárosban szerényebben ragyognak majd a karácsonyi fények

Szerényebb lesz idén a karácsonyi dekoráció és kivilágítás a fővárosban, aminek az energiaválság és az emelkedő árak az oka. Idén a város korlátozza az olyan fényláncokat is, amilyenek tavaly a Štefánik utca, a Szlovák Nemzeti Felkelés tere vagy a Hurban tér fáin voltak. A Prímási Palotán is korlátozzák idén a fénydíszítéseket. „Az energiával való spórolás szükségszerű, és a fénydekoráció mennyiségének a csökkentése reakció a jelenlegi helyzetre” – fogalmazott Dagmar Schmucková, a fővárosi önkormányzat szóvivője.

A város azzal is spórolni szeretne, hogy csaknem egy hónappal korábban lekapcsolja a díszkivilágítást. Míg azok tavaly január végéig maradtak, addig idén hozzávetőlegesen már csak vízkeresztig ragyognak majd. Az elnöki palota karácsonyi díszkivilágításának tompításáról is vita folyik, végső döntés azonban még nem született.

Pozsonyban – beleértve a főtéri karácsonyfát is – november 25-én gyúltak ki a karácsonyi fények. A pozsonyi karácsonyi díszkivilágítás főként LED izzókkal történik, ezek akár 85 százalékkal is csökkenthetik energiafogyasztást.

A karácsonyi megvilágítás így a város teljes energiaköltségének csak elenyésző részét emészti fel. Ebben az esetben Pozsony elsősorban a lámpák össze- és szétszerelésén spórol.

Szenc kizárólag LED-es karácsonyi világítást használ

A megye másik városában, Szencen már régóta csak LED-es karácsonyi világítást használnak, amit úgy kötnek be, hogy a lehető legkevesebb áramot fogyassza, mondta portálunk megkeresésére Martina Ostatníková, a városi önkormányzat szóvivője.

Hozzátette, 2013-ban éppen Szenc lett Szlovákia és Csehország legnagyobb LED-városa, amikor is a város a LED-technológián alapuló átfogó közmegvilágítási rekonstrukciót hajtott végre.

Ebben az esetben is elsősorban a jelentős árammegtakarításról volt szó. A város ezt a trendet követi a karácsonyi megvilágítás tekintetében is. (dunajszky)

Somorján nincs változás, Dunaszerdahelyen visszafogják a díszkivilágítást

A felső-csallóközi Somorján az eddigi szokásokhoz híven a belvárosban felszerelik az ünnepi fényeket.

„A mi esetünkben nem terjed ki nagy területre a díszkivilágítás, lényegében csak három utcát érint a belvárosban, amelyek kivilágítása komoly költségveszteség nélkül megvalósítható.

A Fő utcáról, a Gazdasorról és a Piac utcáról van szó, ezeken a helyeken a karácsonyi időszakban a megszokott ünnepi kivilágítás várja a járókelőket”

– nyugtázta Sármány Ervin, az önkormányzat hivatalvezetője.

Dunaszerdahely fényei
Fotó:  B. Vida Júlia

Karaffa Attila, Dunaszerdahely frissen megválasztott alpolgármestere úgy tájékoztatott:

Dunaszerdahely város önkormányzata az eddigi évektől eltérően szerényebb díszkivilágítást tervez. Már modernizálva, LED égős füzérek és különböző karácsonyi motívumok lesznek láthatóak a belvárosban, a Bartók Béla sétányon, a Fő utcán. A Csaplár Benedek VMK előtti fenyőfa lesz hagyományosan a város fenyőfája, előtte pedig a betlehem lesz felállítva.” (lacza)
Takarékos üzemmód a Komáromi járásban

„Mivel a Klapka téren, az Európa-udvarban és pár sétálóutcában megszokott díszkivilágítás a LED égők használata miatt kevés villanyáramot fogyaszt, arról idén sem mondunk le.

Az ünnepi fényáradat advent első vasárnapjától Vízkeresztig, estétől hajnalig folyamatosan lesz élvezhető, mivel azt rákötötték a közvilágításra. Bónuszként pedig a Villa Camarum PT az általa szerzett pályázati támogatásból, aranyvasárnap 17:15 órától a városháza fényfestésével örvendezteti majd meg az ünnepvárókat“

– mondta el Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

komáromi díszkivilágítás
Fényárban úszó komáromi szökőkút

„A takarékoskodás miatt fényfüzérekkel nem díszítjük tele a várost. A közvilágításra kapcsolt, LED égős díszek majd csak Mikulás napjától a legforgalmasabb városközpontban és a sörgyárnál, egész éjjel ünnepi hangulatot árasztanak.

A Fő téren, Bagotán és Zöldálláson egy-egy karácsonyfát állítunk, amelyek égői majd szintén december 6-tól, időzítve 17:00 és 20:00 óra között világítanak. Csak az adventi koszorú első LED-es gyertyáját kapcsoljuk be november 27-én, de este nyolc órakor azt is kikapcsolja az időzítő”

– tudatta Hamran Mária, Ógyalla alpolgármestere.

„A városközpontban a díszkivilágításon úgy takarékoskodunk, hogy azt az előző években megszokott időponttól pár nappal később kapcsoljuk be, majd ki. Az egyhetes áramhasználat mellőzésén kívül arra is ügyelünk, hogy takarékos égőket használjunk, s azok számát is csökkentjük” – árulta el Halász Béla, Gúta első embere.

„Kihagyhatatlan az ünnepi hangulatot fokozó díszkivilágítás, amit advent első vasárnapjától Vízkeresztig biztosítunk.

Korábban fontolgattuk a városközpont megvilágításának bővítését, de arról az energiaárak emelkedése közben lemondtunk. Energiatakarékos LED-izzókat használunk, s idén is feldíszítjük a Fő téren levő élő fenyőfát és koszorút. Advent valamennyi vasárnapján az egyházak képviselői gyújtanak meg egy-egy villanygyertyát az általuk megszentelt adventi koszorún“

– tájékoztatott Molnár Zoltán, Naszvad polgármestere. (miskó)

LED-es díszkivilágítás Párkányban és Zselízen

„Párkányban az elmúlt évek szokásaihoz híven az idén is lesz díszkivilágítás. Elkészült a város adventi koszorúja a sétálóutcán, ezt is díszítik fényfüzérek. A kivilágításhoz LED-es izzókat használunk, így tudunk spórolni a költségeken” – mondta el Dudás Ágnes szóvivő.

Zselízen már november utolsó hetétől van ünnepi díszkivilágítás, amely elenyésző fogyasztású LED-égőtestekkel van megoldva. (bokor, kaszmán)

Füleken marad minden a régiben, de új fényfüzérekre nem költenek

A városban 2017-től kezdtek nagyobb beruházásokba az új fények és dekorációk terén. Azóta beszereztek egy nagy világító angyalt, amely karácsony idejére a Várfelső utcában lelt otthonra. Az adventi időszakban a város különböző részein világító láncokkal borítják a fákat, ahogy a revitalizált Püspöki úton is. Egy fénykaput is legyártattak, amely a Koháry tér dísze lett, de karácsonyi fénybe öltözik a városi hivatal épülete is.

Agócs Attila polgármester elmondta, Füleken az eddigi karácsonyi díszkivilágítást az idén is bekapcsolják, de újakba nem invesztálnak.

Az eddigi díszítőelemek többsége LED-es megoldás, tehát eleve nagyon keveset fogyasztanak. Egyébként pedig év végéig stabil, eddigi áraink vannak, tehát nem az elszállt árakon világítunk. Ezért úgy gondoljuk, hogy az ünnepi fényekkel mégis csak szebbé tesszük a lakosok karácsonyát. De újabb pénzeket attraktív elemek megvásárlására nem fordítunk“

– nyilatkozta. (szvorák)

A Mikulás „kapcsolja fel” a fényeket Rimaszombatban

A gömöri városban nem terveznek különösebb spórolást. A főtéren már áll a karácsonyfa, amelyen december 5-én délután, a Mikulás érkeztével egy ünnepi műsor keretében gyújtják meg az égőket.

A főtéten található nagy adventi koszorún november 26-ától kezdve minden szombaton gyújtanak meg egy újabb gyertyát, az utolsót december 18-án, vasárnap.

Tibor Barto, a városi közterület-fenntartó vállalat igazgatójának közlése szerint további három városrészben is állítanak karácsonyfát, mindegyiket a város biztosítja be és díszíti fel.  (virsinszky)

Kassán csakis környezetbarát díszkivilágítás jöhet szóba

Kassán nem mondanak le a Fő utca díszkivilágításáról, de ez az előző évekhez képest megváltozik. Az Alsó kapunál a hatalmas világító karácsonyi gömböt egy új dísz váltja, a Városi parkban is új világító díszek, ismert mesefigurák várják majd a látogatókat.

Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere kiemelte, a takarékosság jegyében már hosszabb ideje dolgoznak azon, hogy a régi díszkivilágítást modern, LED-es díszekre cseréljék. „Végleg megszabadultunk attól, ami nem volt LED-es, gazdaságos vagy környezetbarát. Hangsúlyt helyeztünk arra, hogy az idén vásárolt új elemek alacsony energiafogyasztásúak legyenek” – fejtette ki.

Kassa karácsonyi fényben
Világító karácsonyfadísz Kassán
Fotó:  Fábián Gergely

A főpolgármester hozzátette, a Fő utca egyik végén az idén is helyet kap a 33 méteres óriáskerék, és a hagyományos karácsonyváró rendezvénysorozatot is megrendezik.

A város karácsonyfája, egy 22 méter magas jegenyefenyő már a helyére került, fényeit december 5-én kapcsolják fel, ekkor kezdődik a Kassai mesés karácsony elnevezésű rendezvénysorozat is.

A város emellett jégpálya üzembe helyezését is tervezi a Városi parkban, ez a tervek szerint december első hetében nyit ki. (fábián)

Csökkentett „fényadag” Királyhelmecen és Nagykaposon

Királyhelmec polgármestere, Pataky Károly pontosításai szerint idén a város karácsonyi megvilágítása terén is kénytelenek megszegni a hagyományt. Csak a városháza előtti Millennium téren lesznek ünnepi fények. Ma szerelték fel a tér lámpaoszlopai között megszokott, LED-fénygirlandokat. Ezek, a megvilágított betlehem, valamint a városháza előtti nagy méretű karácsonyfa zenélő fénydíszei adják majd meg az ünnepi hangulatot. A tér szomszédságában, a füves részen a pár éve megszokott óriási adventi koszorú négy, árammal működő nagyméretű gyertyájából vasárnap gyújtják meg az elsőt. Eltekintettek a Fő utca teljes hosszán és a kórháztól a városközpont felé vezető sétányon az előző években megszokott, a villanyoszlopokra szerelt, illetve azok között, az úttest fölött kifeszített fénydíszektől.

A kora estétől egészen hajnalig tartó fényár helyett az idén a takarékosság jegyében csak este 22:00 óráig gyönyörködhetnek a város ünnepi hangulatában a helyiek, valamint a családjukat az ünnepek alatt meglátogatók. Előzetes becslések alapján, remélik, hogy sikerül 30-50%-al csökkenteni a fogyasztást.

királyhelmeci betlehem
Királyhelmeci betlehem
Fotó:  Molnár Gabriella

Ahogy Nagykapos polgármestere, Petrikán Péter elmondta, az elmúlt néhány évben átlagosan plusz 5 ezer euróba került a városnak a karácsonyi időszak díszvilágítása. Mint sokan mások, ők is szeretnék okos gazda módjára megoldani a sokak hangulatos emlékfotóját vagy esti téli sétáját bevilágító ünnepi fények kérdését. A városháza előtti téren felállított, LED-égőkkel világító két rénszarvas dísz és a parkban lévő fák köré húzott fénygirlandok megmaradnak.

A református templom melletti parkban felállított díszek, illetve a szolgáltatások háza előtti fenyőfa fényfüzérei lesznek még megvilágítva, de szintén csökkentett üzemmódban – „estétől hajnalig“ helyett, a közvilágítással együtt csak 22:00 óráig. (molnár)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.