2021. november 29., 13:30

Ünnepvárás Nyárasdon

Szinte minden településen november végén valamilyen formában megjelenik az adventi koszorú, amelyen hétről-hétre egy újabb gyertya (vagy mostanában izzó) gyullad fel, hogy karácsonykor mind a négy fény teljes pompájában ragyogjon.

Ünnepváró hangulatban
Médialapozó
Fotó: Lacza Tihamér
Égi fény az adventi koszorú felett

Nyárasdon is már évek óta hagyomány ez, és a községháza előtti szökőkút alakul át átmenetileg egy nagy méretű koszorúvá, amelyet szorgos kezek rengeteg fenyőgallyból állítanak össze. A faluban sok fenyőfa található, tehát nem kell drága pénzért beszerezni az alapanyagot. A fenyők tulajdonosai boldogan ajánlják fel az ágakat, hiszen helyükben egyébként is új gallyak nőnek majd.

Közelkép a koszorúról
Fotó:  Lacza Tihamér
A szökőkút most ünnepi hangulatban

Nyárasdon sok ügyes kezű ember is él, közéjük tartozik Nagy Csaba gépkocsivezető, aki valamikor hat-hét éve kezdte el faragni a falu számára a betlehemi istálló alakjait: Máriát, Józsefet, a bölcsőben ringó kisdedet, sőt mára már a három napkeleti király (vagy bölcs) figurája is ott található a jászol mellett, meg egy bárányka, aki az ártatlanság jelképe.

A főszereplők jelen vannak
Fotó:  Lacza Tihamér
Az adventi koszorú mögött a betlehemi jelenetet is szemügyre vehetjük
Szent család
Fotó:  Lacza Tihamér
József, Mária, a bárányka és a kisded
Háromkirályok
Fotó:  Lacza Tihamér
A három napkeleti bölcs

Készülgetnek egyéb figurák is, de a mestert elhalmozták különböző megrendelésekkel, így kis méretű betlehemi istállót is készít megannyi fából faragott alakkal. De időnként a barátait is meglepi egy-egy faragvánnyal, sőt egy sakkozó asztalt, rajta sakktáblával is készített születésnapi meglepetésként. Nagy Csaba Facebook-oldalán számos egyéb alkotását is szemügyre vehetjük, ezekből is mellékeltünk néhányat.

Otthonra is egy készlet
Fotó:  Facebook/Nagy Csab Wordcarver
Betlehem házi használatra
Van még belőlük jó pár
Fotó:  Facebook/Nagy Csaba Wordcarver
Fafejek
Címerünk
Fotó:  Facebook/Nagy Csaba Wordcarver
A magyar címer​​​​
Sok jó ember kis helyen
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.