2022. április 27., 08:16

Ünnepi testületi ülés: kik kapták a város díjait Komáromban? - KÉPEKKEL

Miközben a Klapka téren már egymás után állították fel az árusok fabódéit, a járványhelyzet enyhülése után ismét megrendezhető Komáromi Napok nyitányaként, a Tiszti Pavilon dísztermében megtartották a városi önkormányzat hagyományos, kultúrműsorral színesített ünnepi ülését. Az eseményen újabb díszpolgárt avattak, valamint 2 Pro Urbe-díjat és 5 Polgármesteri Díjat adtak át az arra érdemes személyeknek, illetve szervezetnek.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
Díjak, virágcsokrok, oklevelek - a jutalmazandó személyiségekre várva

Bajkai János, a Komáromi Városi Hivatal illetékes főosztályvezetőjének bevezetője után Keszegh Béla polgármester örömét fejezte ki amiatt, hogy április 26 – május 2. között megvalósulhat a régió egyik legrangosabb kulturális rendezvénye, a Komáromi Napok. Némi üröm az örömben, hogy ez alkalommal arra Dél-Komárom, illetve az ottani képviselők nélkül kerül sor. Majd az ilyenkor szokásos díjátadás kapcsán megjegyezte:

a nehéz, kaotikus időszakban felettébb fontos jutalmazni azokat az értékteremtő személyiségeket, akik a példa értékű munkásságukkal másoknak is mutatják a helyes irányt, segítenek eligazodni az életben.

Miután mindnekinek jó egészséget, kitartást és mosolyt kívánt, a jövendő díjazottakat arra kérte, hogy majd írják be a nevüket Komárom emlékkönyvébe.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A díjazottak az első két sorban foglaltak helyet

Először a Polgármesteri Díj új tulajdonosait szólították a színpad elé, akiknek a kilétét az utolsó pillanatig titok övezte, hiszen a jutalmazásukról egyedül döntött a polgármester. Ő a díjakat, okleveleket és virágcsokrokat a két helyettesével, Varga Tamással és Ondrej Gajdáč-csal együtt adta át a kiválasztottaknak.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Galo Vilmos történész-muzeológus, az idén 10 éves Pro Museum Társulás alelnöke

Galo Vilmos történész-muzeológus, az idén 10 éves Pro Museum Társulás alelnöke és a Duna Menti Múzeum Baráti Körének titkára sokrétű munkásságából kiemelendő a helytörténeti kiadvány-sorozat és tartalmas brosúrák megjelentetése, továbbá a város egyháztörténetének kutatása, helytörténeti vetélkedők szervezése. 2021-től elnökségi tagja a Szlovákiai Magyar Történelemtanárok Társulásának. Ő a díjat a komáromi közösség érdekében kifejtett helytörténeti tevékenységéért kapta.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Greisinger Helén a Polgármesteri Díjat az egészségügyben végzett sokéves odaadó munkájáért kapta

Greisinger Helén 1971 óta, fél évszázadon át áldozatkész nővérként több osztályon erősítette a komáromi kórház egészségügyi dolgozóinak csapatát, s a nyugdíjazása után is szívesen helyettesítette az éppen kieső alkalmazottakat, mindig számíthattak a segítségére. Az elismerést az egészségügyben végzett sokéves odaadó munkájáért kapta.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A Szlovákiai Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezetének elnöke, Tóth Alfréd Neszi István titkárral

A Szlovákiai Horgászszövetség Komáromi Városi Szervezete idén 100 éves, ám a fennmaradt adatok szerint a városban a szervezett halászatnak ezeréves múltja van, s már a XI. században írásba foglalták a halászati jogokat. A 8 körzetben jelenleg több mint 3400 tagú helyi csoport különféle közösségi tevékenységekből is folyamatosan kiveszi a részét, valamint versenyeket szervez, s a tagjai az országos bajnokságokon is rendszerint eredményesen szerepelnek. Érdekességként elhangzott, hogy (cseh)szlovák rekordtartóként jegyzik a komáromi Mészáros Ferenc nevét, aki 3 óra alatt 658 halat fogott! A jubiláns szervezet nevében Tóth Alfréd elnök és Neszi István titkár vette át a díjat, amit a komáromi szervezett horgászat indulásának 100. évfordulója alkalmából és a sokéves aktív tevékenységéért kaptak.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Szilva József festőművész a Komáromi Művészeti Alapiskolának 1982-91 között az igazgató-helyettese is volt

Szilva József festőművész a képzőművészeti tagozat pedagógusaként 1978 óta dolgozik a hajdani Művészeti Népiskolában, a mai Komáromi Művészeti Alapiskolában, melynek 1982-91 között az igazgató-helyettese is volt. A tanítványai számtalan bel- és külföldi versenyről tértek haza díjakkal, s közülük jópárat képzőművészeti tanulmányokra készített fel. Több hazai és magyarországi díjjal jutalmazták a sokrétgű tevékenységét. Rendkívüli módon járult hozzá az említett tagozat felvirágoztatásához. Az idei Polgármesteri Díjat a pedagógusi pályán és a művészeti életben kifejtett széleskörű sikeres tevékenységéért kapta.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Tarics Lőrincz Margit a Polgármesteri Díjat in memoriam kapta

Tarics Lőrincz Margit a Polgármesteri Díjat in memoriam a MATESZ legifjabb alapító tagjaként a közönség odaadó, sokéves szolgálatáért kapta. A hat évtizedes művészi pályája során több mint 200 szerepet játszott el, hangjátékokban, valamint 10 magyar és szlovák filmben láthattuk a feledhetetlen alakításait. A munkásságát több díjjal jutalmazták, s ő volt a szabadtéri színészmúzeum megálmodója is. Ezen díját a fiai majd május 14-én veszik át, amikor a fotója e színészmúzeumban a többi legendás aktor képe mellé kerül.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Korpás Éva a Pro Urbe-díjat kimagasló művészeti tevékenységéért és a népzenei hagyományok ápolásáért kapta

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, a komáromi önkormányzat 32. ülésén döntés született arról, hogy az idei két Pro Urbe-díjat Korpás Éva Külhoni Magyarságért Díj-as népdalénekes és in memoriam a 2014-ben elhunyt Horváth György alkotmányjogász kapja. A város újabb díszpolgára pedig a Gútán élő Čerňanský Rudolf előadó-lemezlovas lesz.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Horváth György in memoriam díját a lánya, Koczkás Andrea vette át

Korpás Éva a díjat kimagasló művészeti tevékenységéért és a népzenei hagyományok ápolásáért, Horváth György pedig volt alkotmánybíróként az igazságszolgáltatásban kifejtett jelentős munkásságáért és Komárom jó hírnevének öregbítéséért kapta. In memoriam díját a lánya, Koczkás Andrea vette át.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
Komárom új díszpolgára is beírta a nevét a város emlékkönyvébe

A város egyetlen díszpolgár-jelöltje a már húsz éve Gútán élő Čerňanský Rudolf – Čeku előadó-lemezlovas volt, az egykori közkedvelt MODIFIK együttes tagja, aki tavaly ünnepelte a kerek 70. életjubileumát. Bár külföldön is sok sikert aratott, mégsem akarta elhagyni a szülőföldjét. „Neve egyet jelent a minőségi szórakoztatással“ – hangzott el a méltatásában. A megtisztelő címet a jelentős zenei tevékenységéért és Komárom város jó hírnevének öregbítéséért kapta. A jelenlevők a Járom az utam című dalhoz készített – komáromiasított videóklipjét is élvezhették.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A díjazottak nevében elsőként Korpás Éva mondott szívhez szóló köszönetet

A díjazottak nevében Korpás Éva és Tóth Alfréd mondott köszönetet az irántuk megnyilvánuló bizalomért, ami legalább az eddigihez hasonló színvonalon végzett folytatásra sarkallja őket.

 Ünnepi testületi ülés díjátadással Komáromban
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.