2018. december 4., 08:38

Uniós támogatásokból újul Almágy község

Két sikeres uniós projektet tudhat maga mögött az almágyi önkormányzat. Ezeknek köszönhetően megújulnak az alapiskola szaktantermei, és energiatakarékosabbá válik a községi hivatal épülete.

muhely3.jpg
Médialapozó
Fotó: Agócs Ildikó

Megújuló szaktantermek

Az oktatási tárcához benyújtott, a szaktantermek felújítására irányuló projekt összköltségvetése 193 ezer euró, ebből 5%-ot az önkormányzat finanszíroz. „A szerződést megkötöttük, jelenleg a közbeszerzés zajlik, és ha minden sikerül, február elején elkezdhetjük a munkálatokat”- nyilatkozta portálunknak Agócs Gyula, polgármester. Hozzátette: a projektnek köszönhetően megújul a fizika, kémia, és biológia terem, valamint a politechnika műhely és a számítógépes szaktanterem, illetve új segédeszközöket tudnak beszerezni.

Fotó:  Agócs Ildikó

”Szaktantermekkel eddig is rendelkeztünk, de már nagyon elavultak voltak, ezért szükségszerűvé vált a modernizációjuk, valamint az új didaktikai eszközök beszerzése is. Utóbbinál természetesen kikértük a pedagógusok véleményét, hogy a megfelelő eszközök álljanak rendelkezésre a diákok számára. A projektnek köszönhetően teljes mértékben megújulnak a szaktantermek” - tette hozzá a polgármester. Az épületen saját forrásból eddig is végeztek kisebb felújítási munkákat, a nagyokat viszont csak pályázat útján tudják megvalósítani. Szükséges lenne az iskola épületének külső felújítása, valamint a tornaterem is balesetveszélyes állapotban van. Ezekre egyelőre nem sikerült forrást biztosítani.

Energiatakarékos községháza

A községháza felújítására a gazdasági minisztériumhoz pályázott a község. A jóváhagyás megtörtént, jelenleg a projekt szerződéskötés alatt áll. A pályázat célja a községháza energetikai fejlesztése. „A felújításra 445 ezer eurót nyertünk, az önrész itt is 5%. A fűtési energiaigény csökkentése céljából az épület külső szigetelése, a nyílászárók cseréje, tetőcsere, a gázkazánok cseréje, energiatakarékos izzók beszerelése valósul meg. A projekt megvalósításától az épület hőveszteségének csökkentését, valamint a gáz-és elektromos áram megtakarítását várjuk”- közölte Agócs Gyula. Ha az idő engedi, a munkálatokat már tavasszal elkezdik. A felújítás idején az épületben lévő kultúrház nem üzemel majd, ezért a kulturális események ideiglenesen máshol kapnak helyet.

muhely3.jpg
+5 kép a galériában
Megosztás