2022. március 29., 11:22

Ungváron szült az ogyesszai bombázás elől menekülő ukrán béranya! A babát kassai orvosok vizsgálták meg

Sok arca van a háborúnak. A menekültek közt sok a várandós nő, akik közül többen már itt hozzák világra gyermeküket. A keleti határhoz közeli kassai kórházban az ott dolgozó orvosok és nővérek már sok, szemet szárazon nem hagyó történetet éltek meg az utóbbi hetekben. Legutóbb épp a kis Joy esete hatotta meg a személyzetet. Genetikai szülei hozták őt Szlovákiába, hogy kivizsgáltassák, még mielőtt Párizsba, az otthonukba repülnek vele. A háború miatt sok biológiai szülő nem jut hozzá gyermekéhez, akit ukrán béranya hord ki és szül meg.

újszülött
Fotó: unsplash.com

A 11 napos kislány születése nem volt zökkenőmentes. A béranya vonattal utazott el Ungvárra, és ott hozta a világra. Genetikai szülei itt vették át a csöppséget és a kassai kórházba vitték, hogy az orvosok vizsgálják meg.

A baba ugyanis a vártnál három héttel előbb jött a világra, a szülés sem volt egy egyszerű menet. A béranya a lebombázott Ogyesszából menekült el.

A kassai orvosok a szülők kérésére elvégezték a szokásos vizsgálatot. Tartottak attól, hogy a szülés körülményei miatt a kislánynak esetleg lehetnek komolyabb egészségi problémái, de szerencsére ez a félelem nem igazolódott be.

A boldog szülők tehát megnyugodva vihették haza kincsüket Párizsba, és valószínűleg nem győznek hálálkodni azért, hogy a háború ellenére sikerült hozzájutniuk gyermekükhöz.

Nelly és Julian 10 évet vártak a gyermekáldásra.

Éppen az idén lesz a tízéves házassági évfordulónk. Ő a mi legnagyobb ajándékunk. A csodánk”

– mondta Nelly.

Ukrajna az egyike azon államoknak, ahol lehetőség van a béranyaságra, vagyis arra, hogy az ottani nők anyagi juttatás fejében külföldiek számára hordjanak ki gyermeket.

Ezzel a lehetőséggel európai, kanadai, kínai és más országokból való párok élnek. Évente 2500 ilyen gyermek születik Ukrajnában. Most viszont, a háború miatt, sok szülő nem tud hozzájutni a gyermekéhez.

A kassai kórházban a jövőben is szívesen segítenek minden olyan baba kivizsgálásában, aki ukrán béranyától származik és sikerül kimenekíteni az országból.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.