2021. március 29., 17:29

Ülésezett a Nyitra Megyei Önkormányzat: oltópont nyílik Párkányban és Vágsellyén

A Nyitra Megyei Önkormányzat március 29-én megtartott 26. rendes ülésén arról is döntött, hogy a megyei fenntartású párkányi és vágsellyei rendelőintézetben egy-egy megyei oltóközpont nyílik, amelyekben a húsvét utáni napokban kezdetét veheti a vakcináció. Az idei évre vonatkozó kulturális és sporttevékenységre, illetve műemlékvédelemre szánt támogatásokról ugyancsak határozat született.

Fotó: Facebook

„A nagykapacitású nyitrai megyei oltóközpont létesítése után, a mai testületi ülésünkön arról is döntöttünk, hogy a húsvéti ünnepek, illetve a megfelelő személyi-műszaki feltételek biztosítása után a párkányi és a vágsellyei rendelőintézetben további oltóközpontok nyílnak. Mivel mindkét rendelőintézet megyei tulajdonban van, ezért a felmerülő költségek fedezésére, javaslatomra egyenként 290 ezer eurós, jutányosnak nevezhető tételt hagytunk jóvá“ – tájékoztatta a Ma7-et Farkas Iván, az MKP megyei frakcióvezetője.

Megtudtuk: a napirendei pont hosszadalmas vitájában az Érsekújvárban, Léván és Gútán kialakítandó oltóközpontokról is szó esett.

„Azok létesítéséről ma még nem határoztunk, ám jóváhagytuk, hogy a megyei hivatalnak záros időn belül fel kell mérnie a további ilyen jellegű igényeket és helyzetet, majd a következő, április 26-i ülésünkön döntünk a 3. körben létesülő oltóközpontok helyszíneiről. Azonkívül a zselízi rendelőintézetben is további oltóközpontot szeretnénk nyitni, ugyanis a nagy kiterjedésű Lévai járásban jelenleg csak Léván és Ipolyságban folyik a vakcináció.

A következő lépcsőben esetleg a komáromi kórházban szintén létesülhetne újabb oltóközpont”

– magyarázta a frakcióvezető.

Majd arról számolt be, hogy

a mai tanácskozásukon az idei évre vonatkozó kulturális és sporttevékenységre szánt támogatásokról is döntöttek.

„Nyitra megyében kultúrára összesen 490 ezer, sportra pedig 450 ezer euró osztható szét. A magyarlakta térségben ezek az összegek – az említett sorrendben – így alakulnak: a Komáromi járásban 74, illetve 68, az Érsekújvári járásban 75, illetve 69, a Párkányi régióban 25 és 23, a Lévai járásban 80 és 74, a Vágsellyei járásban pedig 37, illetve 34 ezer euró. E pénzeszközöket azon pályázók kapják, akik 2020. szeptember 30-ig benyújtották a pályázatukat“ – ismertette a jóváhagyott konkrét összegeket.

Majd a műemlékvédelemre ugyancsak megszavazott megyei támogatások nagyságát ecsetelte:

Komárom város kérésére az egyik erődrész és az erődrendszerhez tartozó kaszárnya felújítására 3-3 ezer, valamint a helyi katolikus plébánia kérésére - a Szent András Bazilikáéra szintén 3 ezer, vállalkozói kérésre pedig a IV. bástyáéra 2 ezer eurót hagytunk jóvá.

Továbbá a gímesi váréra ugyancsak 3 ezer, a baracskai katolikus temploméra 1500, a csúzi Szent Erzsébet-temploméra 3 ezer, a nagycétényi temploméra 1500, az ipolysági történelmi megyeházáéra 2500, a kolonyi tájházéra 3 ezer, a vámosladányi vízimaloméra 3500, a lévai zsinagógáéra pedig 2 ezer eurót szavaztunk meg“.

Ülésezett a Nyitra Megyei Önkormányzat: oltóközpont nyílik Párkányban és Vágsellyén
Fotó:  Facebook
Farkas Iván, az MKP Nyitra megyei frakcióvezetője

Azt szintén fontosnak tartotta megemlíteni, hogy

az önkormányzat a megye 2021-27-es költségvetési időszakra vonatkozó kerékpárút-fejlesztési koncepcióját is elfogadta.

„Kiemelendő, hogy abban a déli régió kerékpárútjai is megjelennek. Például az Eurovelo 6-ra rákötendő észak-déli szakaszok, továbbá a Garam menti kerékpárút kialakítása, valamint a Nyitra, Érsekújvár és Komárom közti Gerinc-út fejlesztése stb. Mindez azért fontos, mert az említett időszakban viszonylag sok állami és uniós központi anyagi forrásból lehet majd támogatást igényelni a kerékpárút-hálózat fejlesztésére. A stratégia mai elfogadása után még elég időnk jut a tervek átgondolására és az alapos felkészülésre“ -- fejtette ki.

Végül arról beszélt, hogy

a megye mai határozatával megszüntette az általa eddig fenntartott, nyitrai központú Energo-Sk Részvénytársaságot, amely az eltelt évtizedben szinte kizárólagosságot élvezett a megyei fenntartású intézményekben.

„Gyakran megtörtént az, hogy e társaság a konkurrenciaképesnek nem nevezhető áraival gazdasági károkat okozott a megyei fenntartású, köztük az oktatási intézményeknek. Emiatt azok igazgatói részéről is rengeteg panasz érkezett a hivatalba, s most végre megérett az idő a változásra“ – szögezte le.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!