2021. április 27., 16:10

Újranyílt a tartósan betegek osztálya a komáromi kórházban

Két hetes rekonstrukció után hétfőn újranyitották a tartósan betegek osztályát a komáromi Agel kórházban. "Kihasználtuk a kedvező időszakot, vagyis azt, hogy csökkent a kórházban kezelt koronavírus-fertőzöttek száma, és sort kerítettünk az oxigénelosztás átfogó felújítására az említett osztályon" - közölte Miroslav Jaška kórházigazgató. Hozzátette: ennek köszönhetően több lehetőségük lenne variálni az ágyakkal, ha ismét romlana a járványhelyzet.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A komáromi kórházban jelenleg 22 igazolt koronavírus-fertőzöttet és kilenc COVID-gyanús pácienst kezelnek. Öt páciens mesterséges lélegeztetésre vagy nem invazív lélegeztetésre szorul. Jaška kiemelte, hogy már csak két kórházi alkalmazott COVID-pozitív, illetve rajtuk kívül még egy dolgozó van karanténban. A tesztelési eredmények is arról tanúskodnak, hogy a Komáromi járásban kedvezően alakul a járványhelyzet. A hétvégén összesen 36 825 tesztet végeztek el ebben a régióban, ezek közül 67 zárult pozitív eredménnyel, ami 0,18 százalékos pozitivitást jelent. A komáromi kórházban 156 személyt teszteltek le PCR teszttel, tizenkilencen produkáltak pozitív eredményt. Szűrővizsgálatnak vetették alá a kórház összes páciensét is. Az 515 teszt közül 4 mutatott pozitív eredményt.

A járványhelyzet kedvező alakulása lehetővé tette, hogy a komáromi kórházban az elmúlt héten végrehajtsanak csaknem 80 műtétet. "Célunk, hogy növelni tudjuk a tervezett műtétek arányát" - erősítette meg Jaška. Az intézményben továbbra is látogatási tilalom van érvényben, és érvényesek a szigorú járványellenes óvintézkedések is.

A komáromi kórház egészségügyi dolgozói a nyitrai, vágsellyei és párkányi nagykapacitású oltóközpontban is segítik a vakcinázást. A három említett központban az elmúlt hétvégén több mint 5570 személyt oltottak be az AstraZeneca és a Moderna vakcináival.

A vakcinázás megkezdése (január 7.) óta a komáromi kórházban és a Nyitra megyei oltóközpontokban összesen 37 650 védőoltást adtak be. "Szeretnénk a duplájára növelni a napi beoltottak számát a komáromi kórházban" - mondta a kórházigazgató, aki kilátásba helyezte egy nagykapacitású oltóközpont nyitását Komáromban is.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!