2019. augusztus 5., 18:02

Újra találkoztak a jó palócok

Idén már hatodik alkalommal rendezték meg a Palóc Világtalálkozót. Az augusztus első hétvégéjén megtartott háromnapos eseménynek ezúttal a Nógrád megyei Bárna község adott otthont, ahol a gyönyörű környezetnek, a szívélyes fogadtatásnak és a jó hangulatnak köszönhetően valóban minden előadó és vendég otthon érezhette magát.

img_2395.jpg
Médialapozó
Fotó: Virsinszky Tamás

A Palóc Világtalálkozó tulajdonképpen egy összművészeti fesztivál, amely kulturális hidat képez a magyarországi és a határon túl élő palócok között. A rendezvény célja, hogy összefogja a palócságot, s bemutassa e népcsoport kultúrájának sokszínűségét, ezáltal is erősítve identitását. A programokban megjelenik a népművészet, a képzőművészet, a fotóművészet, a hagyományápolás és a kézművesség egyaránt.

A találkozó pénteken Bárna védőkeresztjének felavatásával nyílt meg. Szombaton a palóc ízek fesztiválját és a népviseletes lakodalmas menetet tartották, vasárnap pedig szentmise volt a palócok összefogásáért és megmaradásáért. Ezzel egyidőben minden magyar templomban imádkoztak a palócokért. Az esti programok között koncert, illetve táncház szerepelt, volt tüzes-ostoros bemutató, a Sziget Színház előadásában pedig a Honfoglalás című rockoperát mutatták be. A közönségtalálkozók keretében kortárs palóc írók és költők könyvbemutatóira, valamint Hazajáró közönségtalálkozóra került sor. A világtalálkozó fővédnökei ugyanis a népszerű honismereti műsor vezetői, Jakab Sándor és Kenyeres Oszkár.

Készül a szilvásgombóc
Fotó:  Virsinszky Tamás
Készül a szilvásgombóc

A rendezvények a szlovák-magyar határhoz közeli község több pontján egyszerre zajlottak. A szabadtéri színpad külön erre az alkalomra készült el, de a jeles alkalomra készülve számos más jelentős fejlesztést is végrehajtott az önkormányzat az utóbbi időben. A főbb programok és a vásári forgatag a sportpályán kapott helyet, míg a főzőverseny a helyi iskola udvarán volt, ahol egy további színpad és képzőművészeti kiállítások is várták az érdeklődő közönséget. A két helyszín között kisvonat szállította a nézőket és a fellépőket is.

Berze Mariann, a társszervező Tar Lőrinc Baráti Közhasznú Egyesület titkára elmondta, hogy az idei találkozóra a Felvidékről, a Vajdaságból, Kárpátaljáról, Magyarországról pedig Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből érkeztek települések, közösségek képviselői. Felvidéket számos fellépő is képviselte, köztük az Almágyi Népdalkör és az Almágyi Férfikórus, a Kútyika Nagycétényi Női Éneklőcsoport, Kopecsni Gábor és kisfia, a Rozmaring Citera és Népdalkör Szímőről, valamint a Bényi Hagyományőrzők.

Az ünnepélyes megnyitó során adták át a 2013-ban alapított Szeder Fábián-díjat, valamint a Palóc Világtalálkozó Szolgálatáért-díjat.

Lakodalmas menet résztvevői a VI. Palóc világtalálkozón Bárnában
Fotó:  MTI/Komka Péter
Lakodalmas menet résztvevői a VI. Palóc világtalálkozón Bárnában

Az elismeréseket azoknak adják át, akik a legtöbbet dolgoznak a palócság megmaradásáért. A Szeder Fábián díjakat idén Bodor Pálné Bozsik Lídia, Bukovics János mesemondó, Szabó György, a bükki füvesember, Csáky Károly néprajzkutató és Pósa Judit, a Pósa Lajos Társaság elnöke vehették át.

A VI. Palóc Világtalálkozóról bővebben olvashat a Magyar7 hetilap következő számában.

img_2395.jpg
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.