cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. december 19., 20:17

Újra szólnak a harangok Kassa központjában

Közel négy évig hallgattak, most egy öt hónapon át tartó felújítást követően ismét szólnak a Kassa központjában, a Fő utcán található zenélő szökőkút melletti harangjáték harangjai.

Kassa, Fő utca, harangjáték, harang
Fotó: facebook.com/kosiceofficial

A harangjáték 1997 óta áll a város központjában, Rudolf Schuster akkori főpolgármester megrendelésére készült. Több mint két évtizeden át működött, majd 2019-ben műszaki problémák miatt kikapcsolták. Az idén felújításon esett át, amely során megújult a harangjáték technológiája és elektronikája is, a munkában diákok is részt vettek. A harangok minden nap óránként megszólalnak 17.00 és 21.00 óra között, elütik az órát, majd eljátszanak egy zeneszámot.

A városi zöldterület-kezelő vállalat (SMsZ) tájékoztatása szerint a javítás a vártnál bonyolultabb volt. „A harangjáték egyedi alkotás, egyes darabjait nem lehet egyszerűen megvásárolni és kicserélni. A működtetéséhez szükséges alkatrészek nagy részét már nem is gyártják” – magyarázta Erik Kuzma, a vállalat munkatársa.

Kassa, Fő utca, harangjáték, harang
Fotó:  facebook.com/kosiceofficial

A munkálatok során egyebek mellett kicserélték a harangok ki- és bekapcsolását végző mechanikai alkatrészeket, de új lett a helyi elektromos irányítórendszer és az egész harangjátékot vezérlő szoftver is.

„Az új vezérlés lehetővé teszi, hogy a zeneszámokat távolról játsszuk be a rendszerbe, adatállományként, amit a program hangokká alakít” – magyarázta a szoftver készítője, Samuel Schnelly, a Kassai Műszaki Egyetem hallgatója. Richard Šofranko, a vasúti szakközépiskola diákja az elektromechanikai alkatrészek tervezését és felújítását végezte. „Kihívás volt ezt kitalálni és megalkotni, de végül olyan megoldást találtunk, amely megbízhatóan működik, a régi vezérléshez képest gyorsabban kapcsolja a harangokat, mégis hatékonyabb az energiafelhasználás szempontjából” – jegyezte meg.

Kassa, Fő utca, harangjáték, harang
Fotó:  facebook.com/kosiceofficial

A harangjáték által eljátszott zeneszámok repertoárját – amelyben megtalálható klasszikus zene, világzene, hazai számok és karácsonyi dalok is – kassai zenészek alakították ki, majd Igor Dohovič karmester öntötte azokat végső formájukba.

Kassa, Fő utca, harangjáték, harang
Fotó:  facebook.com/kosiceofficial
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.