2020. augusztus 14., 18:12

Újra pusztított az afrikai sertéspestis

Ezúttal a Tőketerebesi járás területén található Nagytárkány egyik háztájijában bukkant fel a betegség. Az utóbbi 12 és fél hónap alatt ez már a 245. eset,  illetve  a fertőzés 14. gócpontja, jelentette be tegnap Daniel  Hrežík, a Szlovákiai Mezőgazdasági Minisztérium marketing- és kommunikációs osztályának munkatársa.

A sertéspestis jelenlétét augustus 12-én az esti órákban erősítette meg a zólyomi székhelyű nemzeti referencia laboratórium. A bevizsgált mintát előző nap vették le a szakemberek, miután egy gazdaságban a koca élettelen malacokat hozott világra, majd őmaga is elpusztult. A boncolás nem mutatott kóros anatómiai elváltozást.  

Nagytárkány a szlovák-ukrán-magyar hármashatár közelében található nagyközség. Idén ez immár a harmadik alkalom, hogy a kijelölt három kilométeres védett övezeten belül egy  magángazdaságban fertőzött állatra bukkannak. Az előző eset a három kilométeren belül található Kiscsernyőben történt alig egy hónappal ezelőtt.

Nagytárkány polgármestere, Kopasz József portálunknak elmondta, hogy

a község gazdái vasárnap estig kaptak lehetőséget arra, hogy állataikat leöljék, ez mintegy 35-40 családot, illetve közel 80 darab sertést érint.

A húsát le kell fagyasztaniuk,  a lépből, a vérből és a veséből pedig  mintát vesznek, és csak a bevizsgálás után dől el, hogy a leölt sertések húsa fogyasztható-e.

Megosztás
Címkék