Újra kinyitott a tallósi vízimalom

Horváth Szomolai Andrea 2018. június 21., 09:34

A mátyusföldiek és a kulturális turizmus kedvelőinek nagy örömére 2018. június 15-től újra kinyitott a tallósi vízimalom – tudatta a Galántai Honismereti Múzeum.

Fotó: Tóth Tamás

A Maticza cölöpös vízimalom a nyári szezonban (március-november) szerdától vasárnapig 10.00 és 18.00 óra között várja látogatóit. A tárlatvezető szeretettel vár mindenkit, akit érdekel a malom története. A Galántai Honismereti Múzeum gondozása alatt álló malom és környéke kedvelt kirándulóhely. Mióta megnyitott a Malomcsárda, az emberek még nagyobb kedvvel látogatnak ki a Kis- Dunához, hogy festői környezetben pihenhessenek és szórakozhassanak. A kultúrtáj jelentős elemei közé tartoznak a folyó partján ékeskedő fejes fűzfák is.A tallósi vízimalom esküvői fotózások kedvelt helyszínéül is szolgál. 2017 nyarán egy szlovák történelmi filmet is forgattak itt.

A délnyugat-szlovákiai Tallós község határában, a Kis-Duna holtágnál található cölöpös vízimalom egyike azon kevés alsó meghajtású vízimalmoknak Szlovákiában, amely eredeti állapotában maradt meg. Napjainkban a népi molnármesterség jelképévé vált Dél- Szlovákiában.

A malmot 1893-ban Maticza János molnár építette, 1960-ig őröltek benne. A malom zsindelytetős épülete és a lapátos hajtókerék, amely a föld alatti vizek miatt épült, akácfából készült, pilléreken nyugszik. A beltérben molnárok által használt szerszámok, felszerelések tekinthetők meg. A malmot 2016 áprilisában be kellett zárni, mert a monumentális hajtókerék tartótengelye kettétörött. A műemléket ezután részlegesen felújították.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS