2020. november 10., 11:56

Újra Jókai-mellszobor díszíti majd a komáromi szigeti filagóriát

A komáromi városi önkormányzat múlt heti ülésén elhangzott, hogy a városkasszából hozzávetőleg 5 ezer eurót költenek az Erzsébet-szigeten bő egy évszázada álló Jókai-filagória és környéke rendbehozatalára, valamint annak eredeti formáját idézve: Jókai Mór mellszobrának az elhelyezésére. Utánajártunk, hogy hol tart a felújítási folyamat.

Médialapozó
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó
A lehulló temérdek falevél is folyamatos eltávolítást igényel.

„Ez a hely, az egykori Beöthy-kert volt Jókai Mór kedvenc tartózkodási helye, ezt az emlékművet az ő tiszteletére emelték 1913-ban“ - olvasható a szigeti Platánfa soron található Jókai-filagória magyar és szlovák nyelvű emléktábláján. Ottjártunkkor rendbehozott térkő-burkolattal, ám még mielőbb eltávolítandó betontörmelékekkel, padmaradványokkal és levélkupacokkal szembesültünk.

Kép forrása: Nagy-Miskó Ildikó
Kétnyelvű felirat olvasható a Jókai-filagória emléktábláján.

Keszegh Béla, Komárom polgármestere elmondta: az 5 ezer euró körüli összegből folyamatosan szépítik a magyar-szlovák határátkelőhöz közeli térséget, ahová a térkő-burkolat hiányzó elemeinek pótlása után új padokat raknak ki, s a zöldövezetet is vonzóbbá teszik.

„Csütörtöki András restaurátor vállalta a Duna Menti Múzeum emeletén levő Jókai Mór-mellszobor (Berecz Gyula szobrászművész alkotása, akárcsak a Kultúrpalota előtti egészalakos szoboré – a szerző mj.) másolatának kiöntetését, s az kerül majd a Zala György szobrászművész által készített gipszszobor helyére“ - fejtette ki. A Zala-mű a 1919-es helyi harcok során semmisült meg. A filagóriát pedig pár évvel ezelőtt az Egy Jobb Komáromért Polgári Társulás újította fel.

Újra Jókai-mellszobor díszíti majd a komáromi szigeti filagóriát
Kép forrása: Nagy-Miskó Ildikó
Berecz Gyula eredeti mellszobra a Kultúrpalota emeletét díszíti.

Az említett restaurátortól megtudtuk: „Zala György szobrászművész alkotását csak Magyarországon lehetett volna újraöntetni, amit a jelenlegi világjárvány akadályozna. Ezért álltam elő az ötlettel, hogy inkább a Duna Menti Múzeum tulajdonát képező Berecz Gyula-mű másolatát készíttessük el a Felvidéken. Arról egy korabeli portréval is rendelkezem. Mivel ez utóbbi alkotó még jobban kötődött Komáromhoz, mint Zala György, s a Kultúrpalota elé is ő készítette el Jókai 1937. november 28-án leleplezett bronzszobrát, ezért a polgármester pártolta az ötletemet”.

A mellszobor-másolat kiöntésére Bartusz Zsolt, kéméndi mestert kérték fel, akinek az öntőműhelyéből e napokban kerül ki a Jókai-filagóriába szánt bronz alkotás.

Természetesen, az majd csak akkor helyezzük el a szigetben, ha a filagória és környezete ahhoz minden tekintetben méltóvá válik. Valószínűleg a szigorú járványügyi előírások idején nem rendezhető majd a szoborállításhoz méltó ünnepség, de a mű e hónapban már a filagória ékévé válhat“

- egészítette ki az elmondottakat.

Újra Jókai-mellszobor díszíti majd a komáromi szigeti filagóriát
Kép forrása: Nagy-Miskó Ildikó
A régi padmaradványokat is hamarosan elszállítják.

A szobor hozzávetőleg 1,10 méter magas talapzatát Ryšavý Boldizsár készíti el, aki a Ma7.sk-nak elárulta: „Megkaptam a talapzat elkészítésére vonatkozó megrendelést. Mivel az a szoborral együtt a filagória belsejébe, a Zala-szobor eredeti helyére kerül, ezért 1,10 méternél magasabb nem lehet. Anyaga süttői márvány, és november folyamán mindenképpen felállítható lesz. Ennek kapcsán még egyeztetünk Csütörtöki Andrással és Keszegh Béla polgármesterrel“.

Örvendetes, hogy a megszépülő Jókai-filagória hamarosan ismét a város csaknem teljes hosszában húzódó (mintegy 2,5 km hosszú és 350 m széles), orsó alakú, dunai sziget turistacsalogató pontjává válik. Annak helyszínén, a Platánfa sor 16. szám alatt található egykori Beöthy-villa udvarában, Beöthy Zsigmondéknál számos híres író és tudós, Jókai Móron kívül Gárdonyi Géza, Szinnyei József, Mikszáth Kálmán, Molnár Ferenc fordult meg.

Újra Jókai-mellszobor díszíti majd a komáromi szigeti filagóriát
Kép forrása: Nagy-Miskó Ildikó
A megszépülő filagória a hangulatos dunai sziget ékévé válhat.

Kissé odébb, a sziget derekán található a Jókai-kert, mely 1820-ban került a Jókai-család birtokába, s a nagy író ott is sok időt töltött, ihletet is merítve például Az aranyember című regényéhez. Annak udvarán egy kis faházikó állt, ahol a komáromi joggyakornokoskodása alatt írta meg a Hétköznapok című művét.

A komáromiak remélik, hogy a városvezetés a Jókai-filagória környezetét a jövőben is majd folyamatosan rendben tartatja, esetleg az annak felújítását ugyancsak szorgalmazó Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület tagjaival közösen.

+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék