2024. április 21., 10:22

Újra divatba hozták a leánybált

Köbölkúton a helyi Csemadok immár ötödik alkalommal szervezte meg a leánybált, melynek különlegessége a lányok nyitótánca és az éjfélig tartó hölgyválasz. Itt újra megérezhetett valamit a résztvevő a régi bálok hangulatából.

Leánybál Köbölkúton
Galéria
+6 kép a galériában
Fotó: Bokor Klára

„Büszkeséggel tölt el, hogy a nagy múlttal rendelkező bált Csemadokunk életre keltette, amely egyedülálló a régióban, de tudtommal az egész országban is” – nyilatkozta Bolya Szabolcs Köbölkút polgármestere.

Mocskos Éva Csemadok elnök köszöntőjében elmondta, hálásak a szülőknek, aki nem kis anyagi hozzájárulással támogatták lányaikat, hogy ez a nap emlékezetes maradjon számukra, de mindenkinek, aki tombolával vagy más módon hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

„Büszkeséggel tölt el, hogy a nagy múlttal rendelkező bált Csemadokunk életre keltette, amely egyedülálló a régióban, de tudtommal az egész országban is” – nyilatkozta Bolya Szabolcs Köbölkút polgármestere.  Mocskos Éva Csemadok elnök köszöntőjében elmondta, hálásak a szülőknek, aki nem kis anyagi hozzájárulással támogatták lányaikat, hogy ez a nap emlékezetes maradjon számukra, de mindenkinek, aki tombolával vagy más módon hozzájárult a rendezvény sikeréhez.  A tizenöt lány a bécsi keringő dallamára vonult
Fotó:  Bokor Klára

A tizenöt lány a bécsi keringő dallamára vonult a terembe, majd előadták Lévárdy Mónika pedagógus által koreografált és betanított táncukat. A Csemadok és a falu önkormányzata emléklappal és virággal köszönte meg nekik a látványos előadást.

Leánybál Köbölkút
Fotó:  Bokor Klára

A lányok elmondják, bizsergető izgalommal készültek a bálra. A táncot már februártól elkezdték tanulni, megrendelték a kölcsönzőből a ruhákat, ahol azokat rájuk igazították, a nagy napon pedig szép frizurával, kisminkelve lettek még a szépnél is szebbek. „Nagyon készültünk, hiszen mindannyiunkban ott lappang a gyermekkori királykisasszony, most egy kicsit annak is éreztük magunkat” – teszi hozzá mosolyogva Vavró Liliana.

Leánybál Köbölkút
Krajcsír Erzsébet
Fotó:  Bokor Klára

A kultúrház egyik termében kiállítás is nyílt a régi leánybálos fényképekből, a táblák előtt sokan elidőznek. Krajcsír Erzsike és Énok Rózsika emlékeznek a régi lánybálokra. Elmondják, a 70-es években ez nagy esemény volt, mindenki ruhát varratott, néha megegyeztek a ruha hosszában, ami általában földig érő volt. Akkoriban is betanulták a nyitótáncot, majd felkérték egy táncra édesapjukat és éjfélig hölgyválasz volt, amikor a lányok választották ki, kit kérnek fel táncra a fiúk közül. A szüleik is ott voltak a bálban, de legalább az édesanyjuk, ahol Pepes Sanyi bácsi zenekara húzta virradatig. Erzsike hozzáfűzi, ő bizony nagymama létére szívesen táncra perdülne napjainkban is egy bemutató erejéig, visszaidézve a régmúlt leánybálokat.

Leánybál Köbölkút
Fotó:  Bokor Klára

A régi leánybálok hagyománya szerint a nagymamák is eljöttek megnézni unokáikat és belehallgathattak együtt a Royal zenekar nótáiba.

Leánybál Köbölkút
Galéria
+6 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.