Újra a községháza épületében működik a csábi falusi könyvtár

2019. augusztus 6., 17:10
Kaszmán Zoltán

A csábi könyvbarátok augusztus elejétől ismét a nemrégiben felújított községháza épületében hódolhatnak közös szenvedélyüknek, az olvasásnak; négy év után ugyanis újra ott működik a helyi könyvtár.

Csábi könyvtár
Fotó: www.cebovce.sk

Csáb község képviselő-testülete a környezetvédelmi minisztériumon keresztül pályázta meg a községháza rekonstrukcióját, így a tavalyi év folyamán – miként arról korábban a Magyar7 hasábjain már beszámoltunk – a 350 négyzetméteres komplexum teljes egészében megújult.

A munkálatok ideje alatt a községi könyvtár a helyi alapiskola és óvoda épületében működött, a hivatali központ épületének renoválása, annak környezetének csinosítása, az udvar felújítása és a parkolóhelyek kialakítása után viszont aktuálissá vált korábbi helyére való visszahelyezése.

A teljesen új bútorzatot kapó könyvtár helyiségéhez tartozik egy kis konyhai rész, de van egy nappali szoba is. Terveink között szerepel, hogy az őszi vagy a téli időszakban teadélutánokat is szervezünk itt az érdeklődőknek

– fogalmazott a több mint ezer lakosú nagykürtösi járási település polgármestere, Tóth Henrik.

A régebbi könyvek egy részét, magyar és szlovák nyelvűeket egyaránt, kiselejtezték; a mintegy ezer darabból álló könyvcsomagból így a lakosok kedvükre válogathattak, sőt a kiválasztott köteteket – igény szerint, térítésmentesen – haza is vihették.

Nagy meglepetésünkre és örömünkre rendkívül jó visszhangja volt az eseménynek; a leltározás után kiselejtezésre ítélt könyvek közel háromnegyede új tulajdonosra talált

– mondta a településvezető, akitől azt is megtudtuk, hogy olyan lakos is akadt, aki a saját, feleslegessé váló könyveit ajánlotta fel a helyi könyvtárnak.

Természetesen adva van egy nyitvatartási idő, amelyről a község honlapján tájékozódhatnak, de a polgármester elmondása szerint bármelyik munkanapon állnak az olvasni vágyók rendelkezésére.

Kövesse facebook oldalunkat is!