Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. december 8., 21:07

Újjászülető Ipoly-hidak

2023 decemberében a Hidászokért Egyesület támogatásával megjelent az Újjászülető Ipoly-hidak című kiadvány. A hídalbum szerzője Hajós Bence és Sitku László.

Ipoly
a kiadvány borítója
Fotó: Hidászokért Egyesület

2023. december 1-jén átadták az Ipolyvarbó és Őrhalom közötti Ipoly-hidat. Az ünnepre készült el és jelent meg a 204 oldalas díszes kiadvány, ami bemutatja az Ipoly-hidak rövid történetét és az újonnan újjáépített öt hídszerkezetet.

Az Ipoly egy kis folyó, melynek áthidalása nem jelent műszaki kihívást. Azonban a vízfolyás hosszú szakaszon Magyarország és Szlovákia határát is jelenti. Azért, hogy az országhatárt elszigeteljék, az egykori hidakat 1950-ben megszüntették, így máig sok híd hiányzik az Ipoly fölött. A szocializmus időszaka után lehetőség nyílt a hidak visszaépítésére, ami hosszú előkészítő munkával és sok fáradsággal jár: két ország jogszabályait, szabványait, előírásait kell teljesíteni, nem beszélve a finanszírozásból és a közös tulajdonból származó nehézségekről”

– olvasható a keménytáblás, 325 fényképet tartalmazó kiadványban:

Ezzel a hídalbummal ünnepelhetjük, hogy újjászületett az ötödik Ipoly-híd is, valamennyi többségében uniós pályázati forrásból. Az első két új híd Pösténypusztánál és Rárósnál készült el 2011-2012-ben. Bő évtizeddel később, 2023-ban pedig három új híd készült el: Ipolydamásd és Helemba, Drégelypalánk és Ipolyhídvég, illetve Őrhalom és Ipolyvarbó között. A világ hídjai között ezek méretüket tekintve kisebb szerkezetek, fontosságuk mégis óriási, hiszen összekötik a két partot és a két országot is.”

A szerzők szerint még legalább további öt-tíz Ipoly-hidat kellene felépíteni, hogy a folyó völgyének szétszakított sebe begyógyulhasson. Ezért is bíznak benne, hogy e kötetnek is lesz folytatása, benne újabb és újabb Ipoly-hidakkal.

A könyv ide kattintva megrendelhető, a Hidászokért Egyesület honlapján pedig elektronikus változatban megtalálható.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.