Újfajta koronavírus-tesztet fejlesztenek Kassán

2021. május 28., 14:40
ma7

Gyors, pontos, olcsó és egyszerű koronavírus-teszt – ezt ígéri a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem fejlesztőcsapata, akik egy új típusú elektrokémiai szenzoron dolgoznak, amely véleményük szerint áttörést hozhat a vírusok detektálásában.

koronavírus szenzor tesztelés UPJŠ Kassa
Fotó: TASR
A körülbelül nagyobb gyufásdoboz méretű készülék a nyálból állapítja meg rövid időn belül, hogy valaki fertőzött-e vagy sem. A párhuzamosan fejlesztett alkalmazással együtt az otthoni öntesztelésre is alkalmas lehet, s a fejlesztők szerint más vírusok azonosítására is lehetne használni.

„Az általunk fejlesztett szenzor egyik legfőbb előnye a nagy pontosság, amely az elektrokémiai teszteknél a százszázalékoshoz közelít. További előny a gyorsaság, egy teszt elvégzése és az alkalmazással történő kiértékelése csupán néhány másodpercig tart. Személy szerint legnagyobb előnyének az egyszerűségét tartom, az egyes méréseket kiértékelő alkalmazás kifejlesztése után lehetséges lesz az öntesztelés egy kisméretű hordozható eszközzel, amely könnyen csatlakoztatható lesz bármilyen számítógéphez, mobiltelefonhoz vagy táblagéphez” – mondta Ivana Šišoláková, a kutatócsoport tagja.

koronavírus szenzor tesztelés UPJŠ Kassa
Fotó: TASR

Az érzékelőn a Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) kémiai és biológiai intézetének, valamint az egyetem orvosi karának munkatársai dolgoznak.

Jelenleg a koronavírus jelenlétét leggyakrabban antigén teszttel vizsgálják, amely gyorsan meg tudja állapítani a vírus antigénjeinek jelenlétét, viszont alacsonyabb az érzékenysége. Az új elektrokémiai szenzor azt is vizsgálja majd, hogy az adott mintában hány vírus található. Jelenleg a koronavírus tüskefehérjéjével (spike) folynak a tesztek, rövidesen megkezdik a tesztelést a páciensektől vett mintákon is.

A fejlesztők arra számítanak, hogy az év végéig elkészülhetnek a munkával, addigra már rendelkezésre állhat a kész termék. Hangsúlyozták, minimális változtatással bármilyen más vírus detektálására is alkalmassá tehető a készülék. „Így gyorsan reagálhatnánk abban az esetben, ha a jövőben valamilyen más járvány bukkanna fel” – tette hozzá Šišoláková.

Kövesse facebook oldalunkat is!