Újabb tiltakozás a csallóközi dán sertéstelepekkel szemben

ma7 2019. október 23., 16:03

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom felvidéki szervezete közleményben tiltakozott a Nagykeszi mellett létesített és Gúta mellett létesítendő dán illetőségű sertéstelep ellen.

Képünk illusztráció. Fotó: archívum

A HVIM – Felvidék állásfoglalása szerint mind munkaerőpiaci, mind környezetvédelmi szempontból igen aggályos a Dan-Slovakia Agrar vállalat által alkalmazott sertéstenyésztési technológia. Az alábbiakban a közleményből idézünk:

(...) mozgalmunk teljes mértékben elítéli, hogy hatalmas dán sertéstelepekkel veszélyeztessék Csallóköz jövőjét. Tiltakozunk azon gyakorlat ellen, miszerint nyugat-európai vállalatok Közép-Európába telepítik nagy környezeti terheléssel járó telepeiket, ezzel exportálva más országokba azok károsanyag-kibocsátását. A Nagykeszi község mellett létesített és Gúta mellé tervezett automatizált telepek jelentős munkahelyteremtő erővel nem bírnak, hiszen több tízezer hízó ellátásához alig egy tucat kiszolgáló személyzet szükséges. (...) A vízöblítéses technológiához nagy mennyiségű víz kivétele szükséges, mely később hígtrágya formájában jut ki az istállókból. Ilyen mennyiségű hígtrágya termőföldbe juttatása nagy problémát okoz, hiszen a kijuttatásra alkalmas időszak korlátozott. A kijuttatásra alkalmatlan időszakban (pl. télen) a keletkező hígtrágyát nagyméretű tárolókban kell tárolni, melyek mechanikai sérülés esetén pontszerű szennyezésként működnek. Az ilyenkor környezetbe jutó hígtrágya egyaránt veszélyezteti a felszíni- és ivóvíz-készleteket. A felszíni vizeinkbe jutó hígtrágya nitrogénfeldúsulást okoz, mely eutrofizációhoz vezet, ezzel veszélyeztetve Csallóköz vízi élővilágát. A talajba jutó hígtrágya mélyebb rétegekbe mosódva nitrát-tartalma és bakteriális összetétele révén egyaránt veszélyezteti ivóvízkincsünket.

A Mozgalom ezért felszólítja a vállalatot, hagyjon fel a sertéstelepek Csallóközbe telepítésével, a meglevőkön pedig csökkentse az állatállományt egy olyan szintre, amellyel fenntartható módon, a környezetvédelmi aggályokat figyelembe véve folytatódhat a gazdálkodás.

0 HOZZÁSZÓLÁS