2021. június 3., 15:46

Újabb kassai kórházigazgatók kerültek lapátra

Idén februárban Marek Krajči egészségügyi miniszter menesztette a Kassai Szívközpont igazgatóját, Frantisek Sabolt, június elsejétől pedig a Rastislav utcai L. Pasteur Egyetemi Kórház élén is őrségváltás történt: hétfőn Vladimír Lengvarský Pozsonyba rendelte Vladimír Greššt, hogy visszahívja őt funkciójából. Grešš egyébként 2020 május 15-én közgazdászként Marek Krajčí jóvoltából került az igazgatói székbe.

a kassai egeytemi kórház főépülete
A kassai L.Pasteur Egyetemi Kórház
Fotó: kosice.dnes24.sk /foto: Eva Mikulová/

Az egészségügyi miniszter egy hónappal ezelőtt járt az említett kórházban, ahol azt jelezte: nem tervez keleten személycseréket, májusban mégis egy névtelen levélből –állítólag– arról értesült, hogy a kórház vezetése alkalmatlan funkciója betöltésére, s mindezt írója pontokba szedve indokolta.

Ezek szerint a kórházban többek között a protekció uralkodik, kevés az egészségügyi személyzet, miközben 120 műszaki-gazdasági munkaerőt vettek fel az elmúlt éven. A vezetés magán nem takarékoskodik, ugyanakkor eszközök és fertőtlenítők vásárlására nem jut elég pénz stb.

Erre a névtelen levélre reagálva a miniszter úr leváltotta az alig egy éve kinevezett igazgatót, és helyébe Ján Slávikot ültette, aki idén márciusban köszönt le a Kassa-Saca Első Magánkórház vezetői pozíciójából. Itt korábban orvosigazgatóként ill. főorvosként is tevékenykedett.

A Korzár munkatársa interjút készített az új igazgatóval, amelyből többek között a következők derültek ki:

Ján Slávik maga sem tudja pontosan, miért küldték őt el megegyezéssel a sacai kórházból. Azt sem tudja, hogyan kerülhetett a miniszter látókörébe, mert ő csak az elmúlt hét csütörtökén küldte el életrajzát a minisztériumba.

Hogy ki hívta fel a figyelmét az életrajz megírására és elküldésére, arról nem kívánt nyilatkozni. Azt, hogy kinevezése politikai döntés lenne, azzal utasította el, hogy nincs kapcsolata a politikával.

Nos, tegyük a kezünket a szívünkre:

valaki megírja az életrajzát, és a miniszter 4 nap múlva  kinevezi egy egyetemi kórház élére, ez egyáltalán nem életszerű.

Feltételezhetően van itt titok és elhallgatás is bőven.

Ma a  történet azzal folytatódott, hogy Grešš két ügyvezető igazgatója is lapátra került, Peter Kizek, aki a tudomány, a kutatás és az oktatás, valamint Martin Paul, aki a gyógyítás és a betegségmegelőzés felelőse volt. Egy évvel ezelőtt mindketten Grešš-sel egyidőben kapták meg kinevezésüket..

Az utóbbi helyét ezentúl  Ľuboslav Beňa transzplantológus tölti be, míg az előbbi helyére egyelőre keresik a megfelelő személyt. Igaz, kórházi körökben ezzel a poszttal kapcsolatosan leginkább Peter Krcha neonatológus nevét emlegetik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.