2019. november 8., 13:40

Újabb folyosókat és termeket fedeztek fel a Domica-Baradla-barlangban

Összesen több mint fél kilométernyi hosszúságú új járatot és termeket fedeztek fel tavaly és az idén a barlangászok a Domica-Baradla-barlangrendszerben, amely Szlovákia területén a Szlovák-karsztban, Magyarország területén pedig az Aggteleki-karsztban húzódik.

Domica
Fotó: Wikipedia

Erről Gaál Lajos, a Szlovákiai Barlangok Igazgatóságának munkatársa tájékoztatta a TASR-t. A barlangrendszer járatai így együttesen már 29,2 kilométer hosszúak.

Újabb és újabb járatokat és termeket fedeznek fel a barlangászok, elsősorban a Baradla-barlang jósvafői részén, de a szlovákiai oldalon is találtak hosszabb oldalfolyosókat. Joggal feltételezzük, hogy további járatokat találnak és még hosszabb lesz a barlangrendszer”

- mondta Gaál.

A Domica-barlang a Szlovák-karszt legnagyobb barlangja, 5,3 kilométer hosszú és 70 méter mély. Tipikus alakzatai a cseppkődobok és -pajzsok, emellett többféle denevérfaj is él benne. A barlangrendszer régészeti terület is, az itt talált leletek egy részét a főbejáratnál található teremben állították ki.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.