2021. augusztus 22., 15:44

Újabb díjjal tüntették ki a zselízi vállalatot

A zselízi Biocentrum Kft. újabb elismerést gyűjtött be; a magas olajsav tartalmú napraforgót is termesztő céget ezúttal éppen a napraforgó-termesztés terén tüntették ki.

Biocentrum
Fotó: Biocentrum Kft.
Palík Dóra és édesapja, Palík László

Az 1997-től megjelenő Naše pole nevű mezőgazdasági havilap szerkesztősége folyamatosan figyelemmel kíséri a mezőgazdászok teljesítményét; összegyűjti a statisztikai adatokat, s ezek alapján rangsorol szántóföldi növénytermesztés és állattenyésztés kategóriákban, de minden évben megválasztja a legjobb agromenedzsert, valamint a leginnovatívabb géptulajdonost is. Az idei díjazottak között megtalálható a 2006-ban létrejött zselízi Biocentrum Kft. is, amely szlovákiai szinten első helyezést ért el napraforgó-termesztésben. A Palík család vezette, főleg biogazdálkodással és kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás nem először mondhatja el magáról, hogy az országban övék a legjobb hektárhozam.

A hektárhozam nem más, mint az egy hektáron megtermett termésmennyiség tonnában kifejezve. A gazdálkodók – sok más adat mellett – ezt is pontosan vezetik a táblatörzskönyvben.
Fő termelési profilunk a búza és a napraforgó termesztése és értékesítése. Az agrotechnikát kihasználva e két növény talajigényeinek a maximális megteremtésére törekszünk, hiszen ha biztosítjuk a megfelelő táptalajt, megelőzhetőek lesznek a különböző betegségek és kártevők okozta veszélyek. Ha jó kondícióban tudjuk tartani a növényt, megfelelő alapot tudunk szolgáltatni az elvárt terméshozam eléréséhez”

– részletezte Palík Dóra, a vállalat munkatársa.

Mint mondta, ahogy az embereknek, ugyanúgy a növényeknek is szükségük van a helyes tápanyagbevitelre, ezért is fontos annak rendszeres pótlása a talaj kizsigerelésének elkerülése érdekében. Palíkék ökológiai gazdálkodást folytatnak, emiatt is elengedhetetlen számukra, hogy a kijuttatott tápanyagok mind természetes összetevőkből álljanak. Ennek megfelelően sok időt és energiát fordítanak arra, hogy megtalálják a növények számára a megfelelő tápanyagokat.

Nem elhanyagolható szempont a vetőmag helyes megválasztása sem, ugyanis – mivel későn betakarított növényről beszélünk – ki van téve az egyre gyakoribb aszályos időszakoknak. Már a vetésnél gondolnunk kell arra, hogy olyan vetőmagot válasszunk, amely számára kedvezőek a területeink nyújtotta természeti adottságok. Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy a gazdasági területeink Szlovákia azon részén fekszenek, ahol kedvezőek a természeti és időjárási viszonyok a napraforgó termesztéséhez”

– tette hozzá Palík Dóra.

A Biocentrum Kft.-t már korábban is több alkalommal díjazták, s a napraforgó-termesztés kategóriájában sem első alkalommal értek el ilyen kimagasló eredményt.
Megosztás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.