2020. október 20., 17:13

Új vasúti szerelvények Kelet-Szlovákiában

Kelet-Szlovákia minden jóból utolsóként részesül. Nincs ez másképp a vasúti közlekedésben sem. Igen, a képen látható förmedvények a keleti végeken még ma is bőszen közlekednek. Piszkosak, a lépcsőjükre felkapaszkodni 50 év felett igazi kihívás (vagy sikerül, vagy nem!), az ablakai vagy zárnak, vagy nem, a fűtés meg hol volt, hol nem volt, mint a mesében. Ha valóban hinni lehet a Szlovák Vasúttársaság legújabb közleményének, akkor végre ide is eljutnak a korszerűbb villanyvasút-szerelvények, és három éven belül végleg búcsút inthetünk ezeknek a rémségeknek.

´Forrás: KR PZ Prešov

Összesen 20 szerelvény vásárlását tervezi a vasúttársaság, amelyek Kassa és Eperjes megyében közlekednek majd.

Első körben 9 szerelvény megvásárlásáról van szó, további 11 leszállításának lehetőségével 169 520 000 euró összértékben.

A vasúttársaság a közbeszerzést már meghírdette, az ajánlatokat december közepéig várják. Az első új villanyvonatok leszállítási határidejét  2023-ban határozták meg, és ezek végérvényesen  leváltják majd a régi vonatokat, amelyek sem külsejük, sem pedig belső felszereltségük alapján nem felelnek meg  a XXI. század követelményeinek. A két megyében egyébként tavaly 10,4 millió utast jegyeztek.

A szerelvények elsősorban a Kassa-Héthárs-Palocsa, Kassa-Tőketerebes valamint a Kassa- Alsómihályi-Tiszacsernyő útvonalon közlekednek majd.

Ami pedig az új szerelvények felszereltségét illeti: alacsony padlójúak, a mozgássérültek szállítására is alkalmasak, végsebességük eléri a 160 km/ó-t, legalább 300 ülőhely van bennük, klímával, WIFI-vel, modern tájékoztatási rendszerrel felszereltek.

Megosztás
Címkék