2020. június 10., 13:00

Új otthona van a zselízi Cimborának

Az előzetes tervek szerint a zselízi Cimbora Óvoda növendékeinek már tavaly szeptemberben a nemrég megnyílt Mózeskosár Bölcsőde épületében kellett volna tölteniük napjaikat. Hogy mégsem így történt, s csak 2020 júniusának elején valósult meg az intézmény átköltöztetése, arról a bürokrácia útvesztői tehetnek.

Először 2014-ben kezdték rebesgetni, hogy a helyszűkével küzdő Cimbora Óvoda számára kizárólag egy új ingatlanba történő átköltözés jelentene valódi megoldást. Mivel akkor már üresen állt a megyei fenntartású magyar tannyelvű Comenius Gimnázium korábbi épülete (ugyanis 2011-ben gazdasági okokra hivatkozva átköltöztették), kézenfekvőnek tűnt, hogy a helyi alapiskola közvetlen szomszédságában levő épület adhat új otthont az óvodának.

A megoldás azonban – a magyar kormány részéről meghirdetett Kárpát-medencei Óvoda- és Bölcsődefejlesztési Programnak köszönhetően – csak 2016-ban körvonalazódott. Néhány hónappal később már a Zselízi Református Egyházközség tulajdonában volt az ingatlan, amelyet 131 ezer euróért vásárolt meg a megyétől. 2018 őszén kezdődtek meg a felújítási munkálatok.

A helyi egyházközség által működtetett, tizenkét férőhelyes Mózeskosár Református Bölcsődét hivatalosan 2019. szeptember 8-án áldották meg és adták át. 2020. június elején végre az önkormányzati fenntartású óvoda is elfoglalhatta helyét a gimnázium egykori épületében.

A költözés pillanatait természetesen az óvoda vezetősége is türelmetlenül várta.

Elég hosszadalmas dolog egy költözés, de elégedettek vagyunk az eredménnyel. Nagyon sokat dolgoztunk, s bár néhány apróság még nem került át, a gyerekek bejárását ez már nem befolyásolja. Minden lényeges dolog adott volt ahhoz, hogy június 8-án újrakezdhessük a nevelést, oktatást”

– mondta el kérdésünkre a Cimbora Óvoda igazgatója, Csókás Gabriella, akitől azt is megtudtuk, hogy a 67 óvodás közül 38-an fogják az intézményben tölteni a júniusi hétköznapjaikat.

Az óvoda tovább erősödve, szeptembertől is három csoportban foglalkozik majd a gyerekekkel, s ahogy arról az intézményvezető is beszélt, minden adott ahhoz, hogy a nevelés színvonala tovább növekedhessen a költözés után is, hiszen egy olyan komplexumba kerültek, amelyet igazán megérdemel egy óvoda a 21. században.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!