2020. február 26., 14:30

Új logisztikai park épülhet a Mátyusföldön

Három éven belül új logisztikai park épülhet a Cargo Group fuvarozócég kivitelezésével a mátyusföldi Pozsonyvezekény és Hidaskürt község határában. A helyiek attól tartanak, hogy az ipari park megépülésével megnövekszik az utakat már amúgy is nagyban megterhelő áthaladó teherforgalom, amely megkeseríti az itteni emberek mindennapi életét.

A gyümölcs-, zöldség- és gabonatermesztéssel foglalkozó, nagyrészt feketenyéki és hidaskürti mezőgazdászokból álló Zeltop vállalat tavaly novemberben terjesztett elő egy beadványt a Galántai Járási Hivatalhoz.

Az igénylésben egy logisztikai park kiépítésére kértek engedélyt a Galántai járáshoz tartozó Hidaskürt és Pozsonyvezekény község határában a nagyszombati telephellyel rendelkező Cargo Group fuvarozóvállalat számára.

A Hidaskürt kataszterében elterülő több mint öthektáros földterület a Zeltop tulajdonában van. A tervek szerint a jövőben felépülő raktárépület közel 24 ezer négyzetméteren terülne el, további területrészen parkoló és zöldövezet jönne létre. A Cargo Group a logisztikai központot különböző áruk átrakására használná. Jelenleg a véleményezés és az engedélyeztetés folyamatában tart az ügy, de a két község lakosai már most aggódnak a logisztikai központtal járó kamionforgalom megnövekedése miatt. A tervezetet mindkét településnek véleményeznie kellett. Ha Vezekény felől indulunk Hidaskürtre, a leendő ipari park területét a jobb oldalon, a Jurki benzinkút és a Vezekény falutábla között láthatjuk.

Még áldatlanabb lesz az áldatlan állapot

Zupko Tamás, Pozsonyvezekény polgármestere is megkapta a tervezetet engedélyeztetésre, bár elmondása szerint ez sem ment zökkenőmentesen.

A Galántai Járási Hivatal környezetvédelmi osztályáról egy hiba folytán a Nagytapolcsányi járásbeli Vágvezekényre küldték el a papírokat, így Zupko november vége helyett december végén kapta kézhez az értesítést az ipari park tervezetéről véleményezésre.

A késedelem miatt csak december legvégén tudták a pozsonyvezekényi lakosokat értesíteni a Zeltop tervéről. A falu elöljárója elmondja, hogy a lakosok többsége tart a kamionforgalom megnövekedésétől a térségben, s ez az aggály felülírja még azt is, hogy a logisztikai park felépülésével körülbelül ötven új munkahely jönne létre a község tőszomszédságában. Zupko szerint az ipar sosem rossz befektetés, egyedül a sorrenddel van problémája.

Úgy gondolom, hogy először egy Galántát Dunaszerdahellyel összekötő elkerülő útra lenne szükség a falvak mellőzésével, és aztán lehetne logisztikai parkot építeni. Nem vagyunk mindenáron ellene, hiszen ez segítene a régió gazdasági helyzetén is.

A polgármester hozzáteszi, hogy a terület, ahol a központ felépítését tervezik, egyébként is ipari területként van nyilvántartva a szomszédos Hidaskürt falufejlesztési tervében.

A vezekényi lakosok valóban aggódnak, hiszen mindennapjaikat is befolyásolná egy ilyen létesítmény üzembe helyezése.

Szekács Erika, a vezekényi óvoda vezetője szerint már most tarthatatlan a helyzet. Személy szerint nincs elragadtatva az ipari park ötletétől, hiszen már így is szinte lehetetlen, veszélyes a vezekényi főúton átkelni. Amikor sétálni mennek az óvodásokkal, fokozott figyelemre van szükség ahhoz, hogy a gyerekek épségben átjussanak az út túloldalára. A vezekényi szülők is arra panaszkodnak, hogy nem merik egyedül iskolába engedni a gyermekeiket, mert félnek a rettenetesen sűrű forgalomtól.

Nagyszombat megye és az érintett falvak is kérvényezték egy közlekedésbiztonsági hatástanulmány kidolgoztatását. Kíváncsiak arra is, miként létesülne útátvezetés az ipari parkból a főútra.

Hidaskürt
Az ipari fejlődést nem lehet megállítani

Rózsár Tibor, Hidaskürt polgármestere elsőként egy téves információkat is tartalmazó szlovák sajtóhírből értesült a logisztikai park tervezetéről. Ezt később követték a hivatalos értesítések. A polgármester szerint a park kiépítése gazdasági szempontból mindenképpen pozitívum lenne a régió számára, nem utolsósorban az új munkahelyek kialakításával.

Hidaskürt vezetője egyetért pozsonyvezekényi kollégájával abban, hogy a kamionforgalom növekedése egyáltalán nem kívánt a térség számára, szerinte ez az egyetlen dolog, ami ellene szól a tervezetnek.

Elmondja, hogy amikor a tervezet készítőinél rámutatott erre, azok kifejtették, a logisztikai parkban való munka nem járna a kamionforgalom megnövekedésével, hiszen a Cargo vállalat kamionjai már egyébként is naponta áthaladnak az érintett útszakaszon. Az ipari park csak egy megálló lenne, ahol be- és kirakodnának, a kamion pedig vagy visszafordul, vagy tovább halad.

A polgármester úgy értesült, hogy körülbelül negyven kamionról lenne szó naponta. Hozzáteszi,

közismert tény, hogy a galántai Samsung cég leépítésbe kezdett, ezért várható a térség kamionforgalmának csökkenése. Ugyanakkor az érintett falvak polgármesterei nem kompetensek az ügyben, hogy megoldják a teherforgalom problémáját. A megnyugtató megoldás a Nagyszombat és Győr közötti összekötő út megépítése lenne.

Hozzáteszi, a tervezet értelmében az építkezési kérvényt leghamarabb 2022-ben nyújtaná be a cég, a véleményeztetések és a forgalommal kapcsolatos adatokról szóló tanulmány elkészülte után. Korai lenne tehát lakossági fórumot szervezni ez ügyben. Valóban komoly befektetésről van szó, a beruházók pedig szeretnének minden jogi előírásnak megfelelni. Rózsár Tibor hangsúlyozza, az ipari fejlődést nem fogják tudni megállítani, és nem is kell. Ha bizakodva nézünk a jövő felé, akkor lehet, hogy ez lesz a motiváció ahhoz, hogy végre megépüljön egy első osztályú, a Mátyusföldet is átszelő terelőút.        

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/9. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.