2018. augusztus 22., 12:28

Új kenyér ünnepe Lekenyén

Augusztus 20-ára, az államalapításra emlékeztek, valamint megáldották az új kenyeret Lekenyén, a helyi Családok Házában.

augusztus-20-lekenyen
Galéria
+14 kép a galériában
Fotó: Fábián Gergő

A rendezvény keretében megnyitották a II. Lekenyei Lovasíjász Tábort. Takács Ágnes, Lekenye polgármestere elmondta, a Pro Le-Ti Polgári Társulás második alkalommal rendezi meg a tábort, az első tavaly valósult meg a magyi Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület segítségével, s annak sikerén felbuzdulva az idén még nagyobb elszántsággal vetették bele magukat a szervezésbe. A tábort a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Jécsák László, a Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület elnöke az augusztus 20-i ünnepről tartott előadást. Mint mondta, ő igazából nem az új kenyeret, hanem a Szent István-i alkotmányt, az ezeréves magyar alkotmányt ünnepli. Rámutatott, bár az új kenyérhez mindenki pozitív érzéseket társít, az új kenyér ünnepét a második világháború után hozták létre, majd 1949-ben az új alkotmány hatályba lépését augusztus 20‑ra időzítették, s ezután ezt a napot az alkotmány napjaként ünnepelték, egyfajta szocialista államalapításként. „Sajnos nem a szent istváni államalapítást, hanem a sztálini államot ünnepeltették velünk” – fogalmazott.

Fotó:  Fábián Gergő

Hozzátette, közel ezer évig azt ünnepeltük, hogy I. István államot alapított. Egykor az ünnepet augusztus 15-én, Nagyboldogasszony napján tartották. Augusztus 20-ára I. László tette át, aki VII. Gergely pápa hozzájárulásával ezen a napon emeltette oltárra I. István relikviáit. Később az Aranybullában is rögzítették, hogy emlékezni kell és meg kell ünnepelni augusztus 20-át – magyarázta Jécsák László. Hozzáfűzte, az új kenyérrel semmi probléma nincs, hisz a búza, illetve a kenyér az életet jelképezi. „Új kenyeret sütni fantasztikus dolog. Átkötjük piros-fehér-zöld szalaggal, a plébános úr megszenteli, és mindenki eszik belőle. Ezután a morzsát összekaparjuk az asztalról, tűzbe vetjük. Nem szórjuk a csirkéknek, nem szórjuk a földre, hanem bevetjük a tűzbe” – mondta.

Balázs Patrik római katolikus plébános arról beszélt, augusztus 20-án államalapító szent királyunk emlékét ünnepeljük, „Szent István királynak azt a csodálatos lelkületét, amelyben megalapítja azt az államot, amelynek első, legfontosabb pillére maga a Jóisten volt”.

„Lényegében azért vagyunk ma is itt, hogy építsünk valamit, építsünk valamilyen pillérre. A pillérnek nem csak egy fa vagy kő oszlopnak kell lennie, hanem annak a tudatnak is, hogy az Isten sok mindenben részesít bennünket, s ezért hálát kell adjunk neki. Szent István képében, az ő lelkületében is, mert lényegében amit ő megalapított, nem a magáénak vallotta, hanem továbbított a Jóistennek. Ezért mi is megáldjuk ezt a kenyeret, amely mindannyiunknak nagyon fontos, hisz akik imádkozunk, naponta kérjük az irgalmas Istent: mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma” – fogalmazott Balázs Patrik, majd megáldotta az új kenyeret.

A rendezvény kötetlen beszélgetéssel és szalonnasütéssel zárult.

augusztus-20-lekenyen
Galéria
+14 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.