2023. január 14., 13:45

Új intézmény Bősön – egészségkárosultaknak

Az év elején 10 férőhellyel nyílt meg Bősön a város első egészségkárosultak számára létesített nappali központja a szociális és munkaügyi minisztérium illetve a megye támogatásával. Az intézménybe azokat a jelentkezőket várják, akiknek egészségkárosultsági szintje legalább V. fokozatú.

uj-intezmeny-boson-egeszsegkarosultaknak-01
Galéria
+11 kép a galériában
Új intézmény Bősön – egészségkárosultaknak
Fotó: Pro Bono Polgári Társulás

Az ambuláns kliensekkel foglalkozó speciális létesítményt a Pro Bono Polgári Társulás működteti reggel fél 8-tól 16 óráig, de a nyitvatartási idő igény esetén módosítható.

Az intézménybe olyan, 18. életévüket betöltött személyek jelentkezhetnek, akiknek valamilyen egészségkárosultsága van, a 448/2008-as szociális törvény speciális intézményekről szóló törvény 39-es paragrafusa alapján, amely kimondja, hogy az intézményben olyan természetes személyeknek nyújtanak szociális szolgáltatásokat, akik más személy segítségére szorulnak, ráutaltsági szintjük legalább V. fokozatú és párhuzamosan egészségkárosult is, főként Parkinson-kórban, Alzheimer-kórban, halmozott fejlődési rendellenességekben, szklerózis multiplexben, skizofréniában, különböző etiológiájú demenciákban, vagy súlyos fokozatú organikus pszichoszindrómában szenved, vak-siket, illetve AIDS-es.
uj-intezmeny-boson-egeszsegkarosultaknak-06
Új intézmény Bősön – egészségkárosultaknak
Fotó:  Pro Bono Polgári Társulás

Czére Silviától, a Pro Bono Polgári Társulás elnökétől megtudtuk, hogy az ő esetükben az egészségkárosultsági szint mértéke miatt már általában nem a kliens, hanem annak a hozzátartozója érdeklődik a szolgáltatás iránt.

Amikor megbeszéljük a lehetőségeket, megegyezünk a feltételekben, és ha családtagok úgy gondolják, ez a segítség megfelelő lesz szerettüknek, akkor kapnak egy formanyomtatványt, amit a beteg személyi orvosa tölt ki. Az intézmény jellegét szem előtt tartva szükség van neurológiai, esetleg pszichiátriai leletre is. A kapott formanyomtatványt a lelettel együtt kell visszahozniuk nekem, és a többi adminisztratív dolgot már én intézem mentesítve a családot az ügyintézés folyamatától. A rászorultság mértékét a megyei hivatal határozza meg, a kérvényező írásbeli határozatot és egy szakértői jelentést kap kézhez. Mivel speciális intézményről van szó, így fontos megemlítenem, hogy csak a törvény által meghatározott diagnóziusú kliensek jogosultak a szolgáltatásunkra”,

szögezte le Czére Silvia.

uj-intezmeny-boson-egeszsegkarosultaknak-02
Új intézmény Bősön – egészségkárosultaknak
Fotó:  Pro Bono Polgári Társulás

Az intézménynek a polgári társaság használatában lévő átalakított és felújított családi ház ad otthont, amely a Temető utca 606/10-es házszám alatt található.

A napirend a következőképpen fest: fél nyockor érkeznek az ügyfelek, majd a napi tevékenységek megbeszélése után felszolgálják a reggelit. Ezt mindenkinek a saját diagnózisának, állapotának, igényeinek megfelelő, individuális délelőtti foglalkozás követi a kliensek egyéni terve alapján. A tízórai után – amennyiben az idő és a kliensek egészségügyi állapota megengedi – szabad levegőn való tartózkodást, hosszabb-rövidebb sétákat biztosítanak. Ellenkező esetben egy kis tornára, testmozgásra kerül sor a benti részben. A tavaszi és nyári időszakban saját, zöldövezetes területen valósulhatnak meg a kinti foglalkozások.

Az ebédet egy helyi étterem segítségével biztosítják, aztán egy kis szieszta következik, vagyis az ügyfeleknek pihenési lehetőséget nyújtanak, ehhez külön helyiség és megfelelő mennyiségű relax fotel illetve ágy áll rendelkezésre. Pihenés után a társasjátékoké és egyéb fejlesztő foglalkozásoké lesz a főszerep, ezeken az intézmény lakói örömmel vesznek részt. Amennyiben a járványhelyzet nem korlátozza a tervezett szolgáltatások biztosítását, a klienseiknek szépségápolási, kirándulási, kulturális programokat is terveznek. A napi foglalkozás az uzsonnával ér véget.

uj-intezmeny-boson-egeszsegkarosultaknak-10
Új intézmény Bősön – egészségkárosultaknak
Fotó:  Pro Bono Polgári Társulás

A központ nemcsak a szociális szolgáltatást biztosítja, hanem az alapvető ápolási ellátást is: a szakképzett egészségügyi alkalmazott kolléganő feladata odafigyelni arra, hogy a kliens bevegye az orvos által előírt, otthonról hozott gyógyszereit, de biztosítja többek között a vérnyomásmérést, a sebkötözést, cukorbetegeknél pedig az inzulin beadását és a cukorérték mérését is.

Az intézményt jelenleg négy kliens látogatja, három ügyintézés pedig folyamatban van, tehát vannak még helyek, így várják az érdeklődőket. A szolgáltatás szerződéses alapon működik.
Az intézményben a törvény által meghatározott létszámú és összetételű, szakképzett alkalmazottak teljesítenek szolgálatot. A csapat szociális munkásból, gondozókból, egészségügyi alkalmazottból és az étel kiadásért, illetve a tiszta környezet tisztaságáért felelős kollégákból, kolléganőkből áll. Igény esetén, megegyezés alapján, a Pro Bono Polgári Társulás napi szinten a kliens utaztatását is biztosítani tudja a környékbeli falvakból”,

fűzte hozzá a polgári társulás elnöke.

Czére Silvia a 0911836474-es telefonszámon érhető el, az intézményről pedig ezen a honlapon szerezhetnek információkat az érdeklődők.

uj-intezmeny-boson-egeszsegkarosultaknak-07
Új intézmény Bősön – egészségkárosultaknak
Fotó:  Pro Bono Polgári Társulás
uj-intezmeny-boson-egeszsegkarosultaknak-01
Galéria
+11 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.