2019. december 2., 09:20

Új időszámítás a Csallóközből Pozsonyba buszozók számára

Amióta csak létezik buszközlekedés, mindig is volt egyenes vonal Pozsony és Bős között. Nyáron azonban olyan hírek kaptak szárnyra, hogy megszűnik, mégpedig a Pozsony–Sárosfa-vonallal együtt.

busz
Médialapozó
Fotó: TASR

Szerencsére ezek a mendemondák nem bizonyultak igaznak, hisz a közvetlen összeköttetés megmarad, de azt december 15-től már nem a pozsonyi Slovak Lines, hanem a Dunaszerdahelyi Autóbuszközlekedési Vállalat (SAD) fogja biztosítani, mégpedig Nagyszombat megye anyagi támogatásával. Az eddigi piros helyett fehér buszok fogják szállítani az utasokat. Már az új menetrendek is elkészültek.

Szerkesztőségünkbe nyár óta érkeztek telefonos és e-mailes kérések, nézzünk utána, hogyan lesz megoldva az autóbuszos tömegközlekedés a Csallóközből a fővárosba. Merthogy az mégiscsak óriási visszalépés lenne, ha csak somorjai átszállással lehetne eljutni a pozsonyi munkahelyekre nap mint nap.

Nyáron csak annyit sikerült megtudnunk, hogy folynak az egyeztetések a megye és a buszvállalat között, sőt ősztől már a megye dotálta a piros buszokat is. Az események az utolsó hetekben gyorsultak fel, hiszen az idő, pontosabban az új buszmenetrend összeállítása sürgetett.

Kompromisszumra volt szükség

Fenes Iván, Bős polgármestere, Nagyszombat megye képviselője szerint kompromisszumos megoldás született, mert a térség polgármestereinek és a megyének egyaránt az volt az érdeke, hogy a vonal és a járatok megmaradjanak.

Az új menetrend kialakításánál figyelembe kellett venni a járatsűrűséget, és azt, hogy melyik buszon mennyi az utas.

– Az online pénztárak pontosan monitorozzák, hogy az egyes járatokon mennyien utaznak. A késő esti, utolsó járaton például átlagosan 5 ember utazott, ami már inkább taxiszolgáltatás, nem pedig közösségi közlekedés. Ezt is figyelembe kellett venni a menetrend kialakításánál – tudtuk meg a polgármestertől, nem sokkal azután, hogy a város közösségi oldalán közzétették az új menetrendet.

Ebből kiderül, hogy egyes buszok csak Somorjáig közlekednek, és némileg csökken a járatok száma. A bősi városvezető tisztában van azzal, hogy az új menetrend nem lesz mindenkinek a szája íze szerint való, de több szempontot is figyelembe véve és mérlegelve – többek között a gazdaságosságot –, döntöttek. Majd a gyakorlat fogja megmutatni, hogyan válik be az új menetrend, és szükség szerint lehet igazítani rajta.

Komfortvesztés, olcsóbb menetjegyekkel kiváltva

Földváry Terézia, Sárosfa polgármestere arról tájékoztatott, hogy az eddigi Pozsony–Sárosfa-vonal megszűnik, a piros buszok december közepétől már nem fognak közlekedni. Helyettük a Pozsony–Dunaszerdahely közti járat szállítja a sárosfaiakat és a környékbeli falvak lakóit.

– Lesznek olyan járatok, amelyek a falun keresztül fognak közlekedni, ezekből az eddig megszokottnál kevesebb lesz. A járatok nagy részére a 63-as főút menti megállóban lehet majd fel- és leszállni. Némi komfortvesztést hoz tehát az új menetrend, ami a környékbeli falvakat, Nagyszarvát, Keszölcést, Macházát és Tárnokot is érinti, hiszen ezek lakosai szintén a decemberben megszűnő Pozsony–Sárosfa-vonalon utaztak eddig. Még az új vonal tervezésénél kikérték a véleményünket, és mi azt kértük, hogy a Nagyszarvára és a Somorjára beutazó iskolás gyermekek miatt a reggeli és délutáni iskolabusznak legyen megállója bent a falvakban is, és Somorján a busz álljon meg, ahogy eddig is, a szlovák iskolánál. Még nem kaptunk választ, de a közlekedési vállalattal való pár héttel ezelőtti egyeztető tárgyaláson erre ígéretet kaptunk.

Földváry Terézia arról is beszélt, hogy a buszok kihasználtsága igencsak gyér, aki csak teheti, autóval utazik, amivel nagyban hozzájárulnak a dugók kialakuláshoz. Ezen jó lenne változtatni a jövőben. Némelyek számára talán motiváló lehet, hogy az új vonalon olcsóbbak lesznek a menetjegyek, és gyorsabban fel lehet velük jutni a fővárosba és vissza.

– Mivel az új vonal már nem fogja érinteni a Pozsony közeli falvakat, vagyis Gútorra és Szemetre nem fognak bejárni a fehér buszok, kevesebb lesz a kilométer, és olcsóbb lesz a menetjegy. Ha nincs dugó, Sárosfáról Pozsonyba, az egyenes vonalon, nagyjából egy óra alatt fel lehet érni. Ez mindenképp rövidebb menetidő, mint ami eddig volt a Pozsony–Sárosfa-vonalon.

Fotó:  TASR

Sárosfa polgármestere biztos benne, hogy eleinte nem lesz minden zökkenőmentes, az utasoknak fel kell adniuk a kényelmüket, hiszen több buszra is ki kell gyalogolniuk a főút menti megállóhoz.

Somorjától Pozsonyig, faluzás nélkül

Az új járat üzemeltetésére készen állnak, megvannak hozzá az autóbuszok és a sofőrök is, mondta a Magyar7-nek Anton Ladziansky, a Dunaszerdahelyi Autóbuszközlekedési Vállalat (SAD) közlekedési menedzsere. Kérdésünkre, vajon az eddig a Slovak Lines járatain dolgozó buszsofőrök közül alkalmaznak-e valakit és milyen bérért, azt válaszolta, lesznek, akik átszállnak a fehér buszokra közülük. Ami a fizetésüket illeti, arról csak annyit árult el, hogy hasonló lesz az eddigihez.

Meddig lesz érvényben az új menetrend, s nem fognak-e járatokat ritkítani, merülnek fel az új kérdések.

– Három hónap múlva átértékeljük a járatok működését, és ha beválnak, nem változtatunk rajtuk, illetve szükség szerint próbálunk módosítani rajtuk az új igények szerint. A Bős–Pozsony-vonal a nagyobb kihívás, a sárosfai járatot beépítjük a Dunaszerdahely–Pozsony- vonalunkba. Ami az utasok számára előny, hogy buszaink Somorjáról egyenesen Pozsonyba mennek, tehát nem járjuk körbe a Pozsony környéki falvakat. Ez eredményezhet némi menetidőcsökkenést, bár a dugók szinte állandósultak ezen az útvonalon.

Anton Ladziansky hozzátette, az lenne a jövőbe mutató, ha az autóval közlekedők inkább a buszközlekedést választanák, mert a dugóktól csak akkor lehetne megszabadulni, és akkor talán nem lenne veszteséges, csak dotációkkal fenntartható a tömegközlekedés.

Negyven utas egy autóbuszon mínusz negyven autót jelentene az utakon, hiszen a legtöbb gépkocsiban csak egy személy utazik.

A puding próbája az evés

Az angol közmondás érzékelteti leginkább, hogy csakis az idő és a gyakorlat mutatja meg, hogyan válnak be az új menetrendek. Azoknak, akik ezeken a vonalakon utaznak, mindenesetre fel kell készülniük a változásokra. A legtöbbjüket most még az foglalkoztatja, vajon mennyiért válthatnak jegyet az új, fehér buszokon. Nem csoda, hiszen a szlovák fővárosba való utazgatás már eddig sem volt olcsó mulatság.

Egy hölgy szerint, aki másfél évtizede utazik naponta a Bős–Pozsony-vonalon, több kérdés is felmerül az új menetrenddel kapcsolatban. Például, hogy beleszámítják-e a jegy árába a nagyszarvai és a keszölcési plusz kilométereket? Nem lesz-e túlzsúfolt a reggeli iskolásbusz? Eddig ugyanis három busz indult szinte azonos időben Pozsony felé, december 15-től már csak egy lesz, és az is csak Somorjáig megy. Kérdés, hogy a diákok beérnek-e vele időben a tanítás kezdetére? S vajon mennyire igazították a menetrendeket a munkaidők végéhez? Mert az igencsak bosszantó lehet, ha valaki mondjuk délután négykor végez, a busz pedig pont akkor érkezik a megállóba, és a következőre esetleg egy órát vagy még annál is többet várni kell.

Ami továbbra is a legnagyobb gondnak tűnik, az a menetidő. Hol vannak már azok a régi szép idők, amikor Bősről, még a faluzó busszal is, nagyjából 1 óra 25 perc alatt fel lehetett érni Pozsonyba!

Amióta a főváros közeli falvak benépesültek, azóta kész gyötrelemmé vált az utazás, hiszen az új lakók mind autókkal célozzák meg Pozsonyt, óriási torlódásokat okozva annak bevezető útjain.

A Csallóköz azon részeiről, ahol nincs vasút, és ilyen a nagyobbik fele, sokan emiatt indulnak útnak hajnalok hajnalán, mikor az átlagember még a másik oldalára fordul, Pozsony felé, autóval vagy busszal, hogy időben beérjenek a munkahelyükre.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2019/48. számában.

busz
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.