2020. szeptember 7., 14:25

Új fogadóépületet kap a Gombaszögi-barlang

Már javában zajlik a Gombaszögi-barlang új fogadóépületének az építése. A tervek szerint az épületnek az év végéig el kellene készülnie.

Gombaszög - új fogadóépület
Fotó: SSJ

Az épület, amelyben jelenleg meg lehet vásárolni a belépőjegyet a cseppkőbarlangba, egy kicsit távolabb esik a bejárattól, a látogatók időnként nehezen találják meg. Az új fogadóépület a barlang bejáratához vezető gyalogút mellett kap helyet.

„Az új épület a mi tulajdonunkban levő telken épül, a parkoló mellett, egy erdős részen. Egy földszintes épületről van szó, amely mellett lesz egy tetővel fedett pihenőhely, amely alá a látogatók behúzódhatnak, ha rosszra fordul az időjárás” – magyarázta Peter Gažík, a Szlovákiai Barlangok Igazgatósága (SSJ) kutatási, monitoring és dokumentációs osztályának vezetője.

Hozzátette, az új fogadóépület ötlete nem új keletű, már hosszabb ideje tervben volt, de eddig nem sikerült anyagi támogatást szerezni rá. „Most egy céltámogatást kaptunk erre az objektumra, így sikerül megvalósítani” – közölte Gažík.

img_20200904_115342.jpg
Fotó:  Fábián Gergely

Gaál Lajos barlangász, geológus, a Szlovákiai Barlangok Igazgatósága munkatársa elmondta, a fogadóépületet eredetileg egy határon átnyúló együttműködés keretében akarták felépíteni, de ez a projekt nem volt sikeres. Később egy újabb projekt keretében próbálkoztak, ekkor ún. Speleopark épült volna Gombaszögben, de ez alkalommal sem jártak sikerrel.

Most végül állami támogatással elkezdődhetett a megvalósítás. „UNESCO Világörökségről van szó, s a helyszínen egy, a 60-as évekből származó faház fogadja a látogatókat. Ez nem felel meg a mai kor követelményeinek, újra van szükség” – szögezte le.

Az építési munkálatok már folyamatban vannak. Az új fogadóépületnek az év végéig el kellene készülnie – tájékoztatott Peter Gažík.

img_20200904_115453.jpg
Fotó:  Fábián Gergely
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.