HIRDETÉS

Új börtön épülhet Rimaszombatban

hirek.sk 2017. november 14., 19:20
POZSONY. Az új börtön építésére irányuló, időközben tárcaközi egyeztetésre bocsátott javaslatot Lucia Žitòanská igazságügyi miniszter nyújtotta be. A 832 személyt befogadó, férfiak számára készülő új börtönt az állam Rimaszombatban kívánja felépíteni, működtetni pedig a köz- és magánszféra partnersége alapján szeretné.

Az előzetes becslések szerint a húsz évre szóló koncesszió az államnak 222,7 millió eurójába kerül. További 154 millió eurót a Büntetés-végrehajtási Intézmények Országos Parancsnoksága (ZVJS) megemelkedett kiadásai emésztenek fel.

Lucia Žitòanská igazságügyi miniszter szerint a büntetés-végrehajtási kapacitás bővítését az elítéltek számának kedvezőtlen alakulása, a börtönök túltelítettsége, illetőleg a börtönépületek rossz műszaki állapota indokolja. „A börtönök szinte 100 százalékig megteltek, s bár a gyanúsított és elítélt személyek számának növekedése viszonylag lassú, de állandósuló trendet mutat” – indokolta a javaslatot Žitòanská.

Szlovákia  egyelőre nem képes megfelelni a Kínzást és az Embertelen vagy Megalázó Bánásmódot vagy Büntetést Megelőzni Hivatott Európai Bizottság (CPT) ajánlásainak annak kapcsán, hogy egy elítélt személy számára legalább négy négyzetméter alapterületű helyiséget biztosítson. Ezen az új börtön felépítése sem változtat, de a miniszter szerint lényegesen javít a helyzeten.

„A börtön a legszigorúbb biztonsági kritériumoknak kell, hogy megfeleljen, építése a maximális őrzési szint betartása mellet történik, beleértve az életfogytiglanra ítélt rabok őrzését is” – magyarázta Milan Ivan, a Büntetés-végrehajtási Intézmények Országos Parancsnoksága vezérigazgatója. A büntetés-végrehajtásnak 298 új börtönőrt és 42 polgári alkalmazottat kell majd felvennie. Ivan szerint gondot éppen az új börtönőrök felvétele okozhat, ugyanis a foglalkozás iránti csekély érdeklődés miatt a testület pillanatnyilag szakemberhiánnyal küzd.

A tervek szerint nemcsak új börtön épül Rimaszombatban, de kilátásban van egy további fogva tartási intézmény kiépítése is, attól függően, hogy mennyire lesz elegendő a hosszú ideje előkészületben lévő, a közeljövőben várhatólag felépülő lekéri (Hronovce) intézmény befogadóképessége.

Forrás: TASR
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS