2022. május 7., 20:10

Új állandó tárlat a zselízi Sacher-házban

A Sacher Polgári Társulás a napokban egy újabb sikeres projektet valósított meg. A történelmi Sacher-ház homlokzatának egy része megkapta végső formáját, s az épület sarok része is imponzánssá vált.

Sacher
Médialapozó
Fotó: Puksa Mátyás Ferenc
A Sacher-háznál

A Sacher-sarok fantázianévvel illetett projekt által a homlokzati elemek mellett egy állandó kiállítás is létrejött; tizenkét nagy méretű panelen elevenedik meg az Esterházy-kastély, a Sacher-ház és a grófi uradalom életének egy-egy mozzanata. Mindez olyan hatást kelt, mintha ablakok nyílnának a múltba.

Amint az a polgári társulás közösségi oldalán olvasható, a projekt a Kisebbségi Kulturális Alapból valósult meg, a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és Nyitra Megye támogatásával együtt.

Köszönjük mindenkinek, aki támogatói jegy vásárlásával hozzájárult ahhoz, hogy ezt a történelmi épületet visszaállíthassuk eredeti formájába, és ismét a monarchia dicső fényében pompázhasson”

– fogalmazták meg az ötletgazdák, majd hozzátették:

Köszönet a kiállítás kivitelezőjének, Szusztor Péternek, a munkálatok szakszerű kivitelezéséhez pedig Tomašovský Józsefnek és a Stavmont szakembereinek.”

A projektet a megnyitó rendezvényen Kepka Márk ötletgazda és kivitelező, a Sacher Polgári Társulás elnöke mutatta be a nagyközönségnek. Az eseményen egyben bemutatkozott egy újabb kulináris különlegesség is: a Sacher-Masoch-tortát a helyi Comenius Gimnázium pedagógusa, Kiánek Margaréta készítette el a résztvevők számára. A gasztrokulturális élményt a Palík Pincészet borai tették teljessé, Palík Gábor prezentálásában.

A közelmúltban a zselízi Sacher-kultuszt bemutató idegenforgalmi brosúrák mellett egy kötetet is megjelentettek Csokoládéba öntött isteni adomány címmel. A Sacher Polgári Társulás szerzőségében megjelent, A Sacher család és a Sacher-torta zselízi vonatkozásai alcímet viselő kiadványt a Nemzetstratégiai Kutatóintézet adta ki.

A könyvet egy támogatói jegy megvásárlásával ajándékba adjuk. A támogatói jegyből befolyó összeget a társulás által szervezett programok megvalósítására, illetve a Sacher-ház felújításának befejezésére fordítjuk. A jegy minimális ára 10 euró”

– tájékoztat a polgári társulás csapata.

„A Sacher-kultusz és az ehhez kötődő gasztrokulturális hagyományok olyan értékei a Garam mentének és Zselíz városának, melyek felbecsülhetetlen idegenforgalmi potenciállal rendelkeznek és meghatározó kitörési pontjai lehetnek a régiónak” – vallják a zselízi Sacher Polgári Társulás képviselői, akik – a történelmi hűséget követve – továbbra is azon fáradoznak, hogy Zselíz egyik legpatinásabb történelmi épületét az eredeti állapotába állítsák vissza.
Sacher
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.