cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. május 30., 16:39

Turisztikai fejlesztések a láthatáron Pelsőcön

Pihenőzóna létesítését tervezi Pelsőc önkormányzata a község központjában, a freskóiról híres református templom közvetlen közelében. A 175 ezer eurós beruházástól elsősorban a kerékpáros turizmus fellendülését várják.

pelsőc
Pelsőc látképe
Fotó: Fábián Gergely

A projekt célja, hogy kellemes és esztétikus, pihenésre, relaxációra alkalmas környezetet teremtsen a helyiek és a településre látogatók számára. A helyszín egyúttal pihenő- és kiindulópontként szolgálna a gyalogos és a kerékpáros turisták számára, akik a környék látnivalóit, épített örökségét vagy természeti szépségeit szeretnék felfedezni.

A pihenőzónában helyet kap egy filagória, padok és asztalok, védőtetők és kerékpárállványok, amelyek egyúttal az elektromos biciklik töltésére és a kisebb javítások elvégzésére is lehetőséget adnak, de lesz itt egyebek mellett játszótér és úgynevezett street workout park is. Napelemek szolgáltatják majd az energiát mind a töltőállomások, mind a világítás számára. A látogatókra nemcsak információs táblák várnak majd, hanem egy információs irodát is létesítenek, ahol tájékoztatást, illetve segítséget nyújtanak a túrázók és a biciklisek számára.

Az önkormányzat hosszabb ideje dolgozik ezen a projekten, az előkészítési fázis lezárult, van érvényes építési engedély és versenytárgyalás keretében a kivitelezőt is kiválasztották. A Karszt Helyi Akciócsoport (MAS KRAS) által meghirdetett felhívásra benyújtották a pályázatot, jelenleg ennek elbírálása folyik, rövidesen meg kellene születnie a döntésnek.

Šušán Iveta, Pelsőc polgármestere elmondta, bíznak abban, hogy pozitív döntés születik és megkapják a támogatást. Ebben az esetben az építkezésnek legfeljebb tíz hónap alatt le kellene zárulnia, a földmunkákat még az ősz folyamán elvégeznék, a pihenőzóna pedig 2025 júniusára készülne el.

– Mi egy központi település vagyunk, sok turista megfordul nálunk. Az a szándékunk, hogy ha ellátogatnak hozzánk, minden be legyen biztosítva számukra. Megpihenhessenek, feltölthessék az elektromos biciklit, információkat kapjanak a környék látnivalóiról. Még jobban örülnénk, ha nemcsak átutaznának, hanem itt tudnánk tartani őket egy időre, eltöltenének nálunk néhány napot. Ezáltal a helyi vendéglátók, szállásadók forgalma is fellendülhetne – mondta a polgármester.

Hozzátette, az elmúlt évek nagyobb beruházásai leginkább a lakosoknak nyújtandó alapvető szolgáltatásokkal, az egészségüggyel, a kultúrával, az utak javításával függtek össze, most kicsit a turizmus fejlesztése felé fordulnának. A pihenőzóna kialakítása mellett elképzelhetőnek tartja, hogy turisztikai jellegű rendeltetést találjanak majd az egykori parkettgyár épületének, amelynek megvásárlásáról jelenleg tárgyalnak, illetve távlati céljaik között említette még a Pelsőci-fennsíkon található Barkai-ház felújítását és korszerűsítését.

Megjelent a Magyar7 2024/21. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.