2020. július 30., 09:02

Túrázás és evezés a Csallóközben

,,Ha végre itt a nyár és meleg az idő…” az embernek nem feltétlenül kell a strandra járnia, hiszen megannyi lehetősége van a kikapcsolódásra és a feltöltődésre. A Csallóköz pedig remek turisztikai helyekkel felvértezett térség, ahol mindenki megtalálja a neki valót. Jöjjön néhány tipp a nyárra.

Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Reczai Lilla

Talán a túrázás az, amelyhez elegendő kedv kell és egy kis térképismeret, de ha eléggé kalandvágyóak vagyunk, akkor az út során inkább hagyjuk magunkat meglepni, s a lesz, ami lesz elv alapján kezdünk neki a gyalogolásnak. Azt hihetjük, csak a Magas-Tátra nyújthat túrázási örömöket, de nagyon tévedünk. Már Bélvatáról és a környékről is elindulhatunk egy jó kis sétára, és felfedezhetjük a Kis-Duna mentét.

Túrázás és evezés a Csallóközben
A bélvatai határút
Fotó:  Reczai Lilla

Bélvatáról a gyalogtúra (a forró napsugarak társaságában) egészen fárasztó szórakozásnak bizonyul, noha nem kell megmásznunk semmilyen nagyobb dombot vagy hegyet, mégis jól megizzadunk a sík terepen. A település mögött található szántóföldek mellett egyenes gyalogút vezet a Kis-Duna ágáig, amelyhez közel van a jókai hajómalom. A malomig vezető úton számos árnyékos helyre bukkanhatunk, ahol jólesik megpihenni és a napocska elől elbújni. Természetesen, aki kedveli az ehhez hasonló túrákat, mindenképpen vigyen magával legalább egy nagy palack vizet, mert a dehidratáció az ember ellensége. Jó, ha valamilyen fejfedő is véd bennünket, ugyanis könnyen napszúrást kaphatunk.

Túrázás és evezés a Csallóközben
Pihenőhely a Kis-Duna partján
Fotó:  Reczai Lilla

A pihenőhelyek a felfrissülést is biztosíthatják, vagy csupán gyönyörködhetünk a csallóközi tájban. A Kis-Duna vizét érdemes megszemlélni a különféle vízinövények és állatok felfedezése céljából. Csak arra vigyázzunk, bele ne forduljunk a vízbe.

A jókai hajómalom előtt rábukkanhatunk egy kis tóra, amely a horgászok kedvenc halastava, de ezen a területen előszeretettel sátoroznak is az odalátogatók. Ez a szakasz összesen körülbelül 10 km-nek felel meg, nyugodt tempóban haladva 4-5 óra alatt abszolválható, alig fullad ki benne az ember. Persze, másnap azért megérezzük, hogy használtuk a lábunkat, de ez elengedhetetlen ahhoz, hogy rájöjjünk: élünk!

Túrázás és evezés a Csallóközben
Halastó
Fotó:  Reczai Lilla

A hajómalom a Kis-Duna túlpartján található, ám ha valaki hosszabb túrát abszolválna, akkor a katamarán ,,vadvízi evezést” ajánlanánk kipróbálni.

Túrázás és evezés a Csallóközben
A katamarán egy részlete
Fotó:  Reczai Lilla

Egyáltalán nem vadvízi, hiszen a Kis-Duna sem elég vad ahhoz, hogy durván szeljük a habjait. Ám ha valakit ténylegesen vonzanak a kisebb fajta csónakok és az evezés, annak ajánljuk a katamaránt, amelyben három-három fő is elfér. A Jókán található Ister étterem és panzió lehetőséget kínál a katamarán kölcsönzésre, amellyel egészen a jókai vízimalomig evezhetünk. A nagyjából két és félórás út alatt elmerenghetünk az élet nagy kérdésein, fejleszthetjük evezési technikánkat, vagy csak beszélgethetünk egy jót.

Túrázás és evezés a Csallóközben
Fotó:  Reczai Lilla

A csodálatos állat- és növényvilág megszemlélése is elmaradhatatlan program, hiszen körülöttünk repkednek a szebbnél szebb szitakötők, vízközelben élő madarak, a mellettünk úszkáló kacsák és egyéb teremtmények.

Túrázás és evezés a Csallóközben
Érdeklődő kiskutya
Fotó:  Reczai Lilla

Ha esetleg házi kedvenccel vágtunk neki a kalandos útnak, bizonyára ő is élvezni fogja a vizet. A jókai vízimalomnál pedig számos finomság közül választhatunk, valamint közelebbről is megszemlélhetjük a régi malmot és hatalmas lapátjait.

Túrázás és evezés a Csallóközben
A jókai hajómalom
Fotó:  Reczai Lilla

Higgyék el, igenis szép a Csallóköz, felejthetetlen élményekben lehet részünk, ha nekivágunk és felfedezzük adottságait.

https://www.youtube.com/watch?v=h8to4leReuo

Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.